Body, Mind & Soul.

Wat 10 dagen vasten me heeft geleerd

10 dagen vasten

Mocht je een van mijn eerdere blogs hebben gelezen over vasten dan weet je al een beetje wat er tijdens het vasten met je kan gebeuren en vooral wat het voor je kan opleveren. Ik heb toen ik op reis was in India voor het eerst echt meerdere dagen gevast en deze ervaring was me zo goed bevallen dat ik besloot om voortaan elk seizoen een periode van vasten in te lassen. Eerder heb ik ook droog gevast, wat betekend dat je ook helemaal geen water drinkt en dus werkelijk niks consumeert. Dit keer heb ik tien dagen gevast met water drinken.

Drink je dan alleen water?

Ja, je drinkt alleen water. Alleen omdat je dit dan ook meteen heel erg zwart wit kunt bekijken, is er nog zoiets als een mooi regenboogspectrum van subtiele dingen die je ervaring met water kunnen verrijken zonder daadwerkelijk dingen te consumeren die het vasten onderbreken.

Ik drink eigenlijk zelden puur en alleen water, ik hou van smaakjes en de effecten van kruiden enzovoort. En laten je smaakpapillen nou net nog eens flink versterkt worden wanneer je gaat vasten. Ik waardeerde die subtiele smaakjes dus nog veel meer.

Dit keer heb ik voor het eerst kannen met fruitwater gemaakt. Ik sneed bijvoorbeeld een appel in plakjes en bewaarde deze samen met een stokje kaneel twee dagen in een karaf water in de koelkast, dit was een smaaksensatie van een appeltaart op mijn tong terwijl ik water dronk. Ook combinaties als citroen en gember of bijvoorbeeld frambozen en citroen waren heel erg lekker.

Buiten dat dit een nieuwe dimensie van smaak aan je water geeft, geeft het ook nog eens nuttige voedingsstoffen aan het water af zonder er echt iets aan toe te voegen wat het vasten zou kunnen onderbreken.

Buiten fruitwater genoot ik natuurlijk ook van lekkere theesoorten, omdat je nog meer een fijnproever wordt ben ik meer geld aan betere kwaliteit thee uit gaan geven en af en toe verse kruiden zoals gember en wat munt. En af en toe genoot ik van een cafeïnevrije koffie. Normaal gesproken drink ik af en toe wel wat normale koffie, maar deze tien dagen heb ik ook mezelf ontzien van cafeïne.

10 dagen vasten

De vorige keer heb ik zeven dagen gevast en omdat me dat vrij goed af ging besloot ik deze keer tien dagen te doen, ik hou tenslotte van experimenteren, onderzoeken en de grenzen van mijn lichaam verleggen. De eerste zeven dagen waren dan ook vrij vergelijkbaar met de vorige keer. Ups en downs, energieke dagen en low energy days. Vanaf dag acht kwam er iets nieuws, ik moest in de ochtend ineens voor een flinke number two naar de wc.

De vorige keer gebeurde dit pas toen ik mijn periode van vasten beëindigde en zorgde het fruit wat ik at ervoor dat mijn darmen zich ontdeden van wat was losgekomen, dit keer hadden mijn darmen dit helemaal zelf gedaan. Het zag er weer naar uit alsof het er al lang opgestopt had gezeten en daarmee mijn darmen en waarschijnlijk meer van mijn verteringssysteem weer wat op heeft weten te schonen. Ik voelde de spanning van mijn buik ook tijdens het vasten al wat duidelijker op specifieke plekken, wat waarschijnlijk de probleemplaatsen in mijn darmen waren.

Vanaf die achtste dag voelde ik me ook steeds zwakker, wat ook wat te maken had met de hittegolf hier in Nederland natuurlijk. Ik voelde dat mijn buik enorm aan het werken was om voor mijn gevoel nog meer te verwerken wat hier hardnekkig vast leek te zitten. Ik voelde opbouwende spanning, samentrekkingen en af en toe wat ontspanning. Pas toen ik het vasten beëindigde kwam er nog veel meer uit en nam de spanning door mijn gehele lichaam ook flink af. De spanning waarvan mijn buik het centrum leek te zijn straalde uit naar mijn kaken, nek, schouders en meer plaatsen in mijn lichaam.

Het breken van de vastenperiode

Ik had de vorige keer mijn periode van vasten beëindigd met twee bananen en een uitgeperste citroen, daarvoor met rode druiven. Dit keer zei iets in me dit weer te moeten doen met rode druiven. Ik ben naar de markt gegaan om zo organisch mogelijke lekker grote rode druiven met pit te halen. Ik geloof erin dat hoe natuurlijker iets is, hoe meer goed het zal doen voor je lichaam. Fruit is sowieso krachtig, maar hoe dichter het bij het origineel, de natuur zit, hoe krachtiger het is. Kijk maar naar jezelf wanneer je jezelf daadwerkelijk laat zijn wie je bent van binnen.

Ik heb dus een flinke lading druiven gehaald en heb er zoveel gegeten als ik zin in had. Mijn lichaam begon flink te werken en ik voelde van alles gebeuren, vooral in mijn darmen. Mijn gevoel over de druiven was blijkbaar goed want de lading met druiven nam een enorme lading mee naar buiten met een soort slijmerige zwarte substantie die waarschijnlijk al heel wat jarenlang mijn hele verteringsstelsel verstopte. Ik ben meerdere keren naar de wc geweest in een uur tijd.

Mijn lichaam begon flink op te warmen en ik voelde me lichamelijk uitgeput. Waar ik voorheen een enorme spanning in mijn lijf voelde trekken, voelde ik nu een sensatie alsof er iets doorheen ging, ik voelde langzaamaan ontspanning door de spanning in mijn rug, nek, schouders en heupen. Ik heb een aflevering van een serie gekeken en ben heerlijk in slaap gevallen.

Wat ik heb geleerd tijdens deze vastenperiode

Mijn gevoel zei me dat ik vrij moest vragen voor deze vastenperiode, maar helaas was daar geen ruimte voor op mijn werk. Toch zou ik adviseren om in ieder geval de tweede helft van een langere vastenperiode vrij te nemen, zeker wanneer je meer dagen gaat vasten dan je tot nu toe hebt gedaan.

Ik merkte dat het beter was om mijn workouts even te skippen en vooral lekker te gaan wandelen in de natuur. Wandelen helpt het lichaam om afvalstoffen af te drijven. Het masseert de darmen en brengt het gehele lymfesysteem op gang, wat een soort afdrijfsysteem is voor afvalstoffen binnen ons lichaam. Een afwisseling van voldoende rust en wandelen is in mijn ogen de perfecte combinatie om je lichaam zichzelf optimaal te laten reinigen en optimaliseren.

Ik heb dus gewoon gewerkt en dit lukte me dan ook wel, maar dat wil niet zeggen dat dit ook echt goed was. Het meeste effect merkte ik tijdens de dagen die ik vrij was en zelf kon indelen met rustige activiteiten zoals lezen, iets kijken, in de natuur wandelen met de honden en wat stretchen en meditatie.

Stretchen en meditatie?

Ik heb normaalgesproken vrijwel altijd dezelfde ochtendroutine. Deze heb ik in de loop van de jaren steeds wat bijgesteld en dit zal waarschijnlijk ook blijven gebeuren. Wat ik op dit moment doe is het volgende.

Ik sta vroeg op, ik ben van een ware vampier veranderd in zo’n raar ochtendmens die zijn wekker veel te vroeg zet en meestal al om 4:44 uit bed komt, gewoon omdat dit een mooie tijd is.

Ik gebruik de app ‘Insight Timer’ waarbij ik een voorinstelling heb van vijftien minuten met een eindgong en drie tussentijdse belletjes na drie, vier en vijf minuten. Mijn yogamat ligt altijd uitgerold met een blokje ernaast. Ik ontspan me eerst drie minuten in de child’s pose, gevolgd door een upward facing dog en eindig met een downward facing dog. Na deze stretches ga ik in een halve lotushouding op mijn yoga blokje zitten en mediteer ik minimaal tot de eindgong.

Op vrije dagen blijf ik vaak langer zitten, tijdens deze vasten periode heb ik zelfs een aantal keer meer dan twee uur in meditatie gezeten.

Na het mediteren blijf ik nog even zitten om mijn armen een aantal keer voorlangs omhoog te brengen, een aantal keer zijwaarts omhoog. Vervolgens stretch ik mezelf nog verder door linksom te draaien en dit ongeveer dertig tellen vast te houden, dit doe ik ook rechtsom en tenslotte beweeg ik mijn ene arm bovenlangs naar de andere kant toe en steun ik op de arm van de kant waar ik naartoe beweeg en dit wissel ik tien keer af. Hierna voel ik me altijd kalm, in mijn lichaam en energised voor een nieuwe dag.

Het effect van voeding

De dingen die we consumeren hebben een enorm effect op alles wat er in ons lichaam gebeurt. De dingen kunnen ondersteunend zijn aan verschillende processen in het lichaam, of ze juist dwarsbomen. Ik ben dan zelf ook al zo’n zeven jaar aan het onderzoeken in wat het beste werkt voor mijn lichaam. Met kleine stapjes, door vooral veel te experimenteren en fouten te maken ben ik uitgekomen waar ik nu ben en dit zal zich voorlopig nog wel blijven ontwikkelen ook.

Ik heb de krachten ondervonden van intermittent fasting, wat ik nu al zo’n vier jaar doe en steeds de uren die ik eet per dag wat heb verkleind waardoor mijn lichaam meer ruimte krijgt om op te schonen, optimaliseren en balanceren van alle processen. Ik maak af en toe een uitzondering om eerder te eten wanneer ik bijvoorbeeld met iemand smiddags ga lunchen of wat lekkers wil snacken. Het gaat voor mij allemaal om de lange termijn en door mezelf als mens te behandelen hou ik het vol. Zo zie ik het eerder als iets leuks en interessants wat ik wil blijven doen. Ook periodes van vasten zijn iets wat ik elk seizoen van het jaar wil bijven doen en mee blijf experimenteren.

Ik zal ook nog een keer een blog toewijden aan de kracht van fruit en andere hele voeding die ik ervaar, maar wat ik erover wil delen nu is dat het vasten veel kan losmaken in het lichaam, maar dat het fruit, zoals in dit geval de rode druiven mijn lichaam enorm hebben geholpen om dingen makkelijker naar buiten te krijgen waar mijn lichaam op eigen kracht duidelijk heel veel moeite mee had.

Een periode van vasten helpt me om mezelf te bevrijden van alle soorten blokkades in mijn leven die me ervan weerhouden de beste versie van mezelf te zijn. Ik voel dat het me steeds dichter bij mezelf brengt. Ik voel dat het me steeds meer kracht, energie en mentale helderheid oplevert. Het werkt bevrijdend voor het lichaam, de mind en laat je meer leven vanuit de ziel. Het laat de rivier van het leven weer steeds krachtiger door me heen stromen, alsof de dam steeds verder afgebroken wordt die tussen mijn ervaring en de oceaan van het leven in staat. Maar neem dit niet van mij aan, probeer het zelf uit.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *