Body, Mind & Soul.

Waar forceren stopt begint iets te flowen

Je hebt vast weleens gehoord van flow als concept. Flowen door het leven, de fijnste en meest natuurlijke manier om door het leven te bewegen als je het mij vraagt. Maar wat is flow eigenlijk? Hoe kom je in een staat van flow terecht? Het grappige is dat het niet iets is wat je hoeft te begrijpen, niet iets wat je op een bepaalde manier hoeft te doen. Het is iets wat natuurlijk gebeurt wanneer je stopt met forceren, wanneer je stopt met het denken te weten wat het beste voor je is, maar weer leert luisteren naar hetgeen wat door jou heen probeert te stromen. Flowen dus.

Wat is flow?

Flow is een staat waarin alles lijkt te stromen via de weg van de minste weerstand. De perfecte weg zou je kunnen zeggen, maar perfectie kan zomaar weer subtiel overgenomen worden door je ego, die vaak denkt te weten wat perfectie is. Laten we het de weg van de minste weerstand noemen, daar kan je ego weinig mee. Flowen is als een rivier die stroomt. De intentie is groei en de richting die het op beweegt is de weg van de minste weerstand. De weg die perfect is om jou te laten groeien. Mensen, gebeurtenissen en situaties lijken op het perfecte moment op je pad te komen om je te voorzien van alle ervaringen die je nodig hebt. Alle ervaringen die je nodig hebt, niet alle dingen die je nodig denkt te hebben. Want vaak weten we helemaal niet wat we willen, dit denken we alleen maar te weten, maar is dat niet gewoon een deel van je conditionering? We worden van kinds af aan verteld wat we wel en niet zouden moeten doen, wie we wel en niet zouden moeten zijn en wat we wel en niet zouden moeten hebben. Dus veel van wat je nodig denkt te hebben is je eigenlijk gewoon aangeleerd.

Ik denk zelf na, niet alles is geconditioneerd toch?

Als je de zin ‘ik denk zelf na’ al gebruikt, dan identificeer je jezelf dus al met je gedachtes. Maar als je af en toe eens wat tijd voor jezelf neemt. Misschien af en toe eens een lekkere wandeling in de natuur maakt zonder je telefoon in je handen. Wanneer je mediteert of jezelf een andere vorm van mentale ontspanning gunt, dan ga je op een gegeven moment inzien dat je niet je gedachtes bent. En dat is best wel bevrijdend. Je kunt de flow van de gedachtestroom zijn gang laten gaan als wolkjes die de lucht vullen om vervolgens weer op te lossen. Wanneer je denkt dat je je gedachtes bent begin je al bij de eerste stap van forceren. Je wordt selectief in wat er volgens jou wel en niet mag zijn, je reageert met afkeer of obsessie. Je spant bepaalde lichaamsdelen aan of je gaat dingen obsessief overdenken. Al deze controle die je probeert te hebben over de gedachtestroom is als het bouwen van dammen in een grote rivier. Die rivier stroomt toch wel. De druk wordt alleen maar groter en de rivier zal uiteindelijk buiten haar oevers treden om een nieuwe weg te vinden. Zo werkt het ook met je gedachtes. Laat ze stromen, laat ze flowen. Mediteer, ga de natuur in, ontspan af en toe even. Des meer je dit doet, des te meer afstand er ontstaat tussen jou en die gedachtestroom en dan ontstaat er vanzelf ook een punt dat je het gewoon kunt laten zijn en observeren zoals je doet met de wolken in de lucht. En dat is toch best wel fijn en het begin van flow in je leven.

De buitenkant is een weerspiegeling van de binnenkant

Wanneer je mentaal in een staat van flow terecht komt, zul je dat gaan merken in je dagelijkse leven. Er hoeft niet eens persé iets veranderd te zijn van buiten, je perceptie erop is veranderd en dat maakt het zelfde dagelijkse leven al een compleet nieuwe ervaring. In plaats van je door het leven heen te forceren omdat je denkt aan ‘de meest efficiënte manier’ en overal problemen in ziet ontstaat er een subtiel richtingsgevoel wat je kunt gaan volgen. Er ontstaat een nieuwe vorm van interesse, een diepere vorm van weten wat goed voor je is. En dit kan in het begin misschien ingaan tegen alles wat je geleerd is, tegen alles wat je dacht te vinden. Maar om terug te komen op in hoeverre we geconditioneerd zijn, je gedachtes zijn slechts een herhaling van je verleden en dat is weer een herhaling van het verleden van de mensen die deze dingen aan je hebben overgedragen. En daaraan blijven gehoorzamen is een vicieuze cirkel, het zorgt ervoor dat generatie op generatie in essentie hetzelfde leven zich blijft herhalen. Probeer je te voldoen aan een perfectbeeld wat je van jezelf hebt? Of volg je gewoon wat goed voelt, wat je interessant vind? Als kind wisten we allemaal wat goed voelde en gingen we onbezorgd op avontuur zonder te denken aan status en imago. Toen werden we verteld dat we ‘volwassen’ moesten worden en begonnen we de opgedrongen opinie’s van de mensen om ons heen veel te serieus te nemen. Laat dit gaan, niemand weet beter dan jij zelf wat goed is voor jou. Een ander weet niet eens wat die zelf allemaal aan het doen is, hoe kan diegene nou weten wat het beste voor jou is? We zijn allemaal uniek en we veranderen elk moment. Er zijn geen gouden regels, het leven is niet zwart wit. Er is een heel kleurenspectrum in alles wat we doen en ervaren. En juist door alles te durven laten zijn wordt je vanzelf meegenomen door een stroming die voor jou natuurlijk voelt en voor jou bestemd lijkt te zijn. Dat is flow, dat is de staat waarin je alles op je pad krijgt om de beste versie van jezelf te kunnen ervaren.

Moet ik er dan niet aan werken om de beste versie van mezelf te worden?

Je moet helemaal niks, alles wat met het woord moeten te maken heeft kun je vergeten. Moeten is forceren, moeten is iets wat je opgelegd is, moeten maakt je een slaaf van je eigen woorden en laat je leven vanuit de slachtofferrol. Als je niks moet, dan mag alles, dus wat wil je? Wil je eraan werken om de beste versie van jezelf te worden? Mooi. Voel je het verschil? Voel je die kracht? Je wilt de beste versie van jezelf zijn. Je moet helemaal niks, het gaat er echt alleen maar om wat je wilt. Je hoeft naar niemand anders te kijken of luisteren. Volg dat richtingsgevoel in je lijf, volg wat goed voelt. Volg je intuïtie, dat stukje in jezelf is veel wijzer dan alle guru’s, schrijvers en leraren bij elkaar. En het is superfijn om te weten dat je elk moment de beste versie van jezelf bent die je maar kunt zijn. Vanuit daar ontstaat er alleen maar ruimte om daar nog meer van te maken. Expanden, groeien, evolueren. Flowen is een staat waarin dit allemaal van nature door je heen wilt werken. Het kan zomaar zijn dat je door chaos heengaat voor je rust begint te ervaren. Het kan zijn dat je depressieve gevoelens voelt voor je geluk begint te ervaren. Ik ben door spanning, paranoia, depressieve gevoelens, chaos, frustratie, woede, verdriet en nog zoveel meer gegaan. En nu komt er af en toe nog steeds iets van deze dingen naar boven, het verschil is dat ik er nu doorheen flow en me eraan overgeef met de wijsheid van verandering. Dingen komen en gaan. Het is de natuurlijke staat van het hele leven dat alles komt en gaat. Alles veranderd continu, echt alles gaat op een gegeven moment voorbij, ook dit moment. Positieve dingen, negatieve dingen, alles komt en gaat. Dat is flow. Dat is de natuur van het leven en jij bent een deel van deze natuur. Dus waarom zou je daartegen vechten? Vechten tegen je eigen natuur? Dat is forceren. Dat is een appelboom die peren probeert te laten groeien. Die controle die je denkt te hebben is een illusie, je probeert iets met alle macht te forceren wat onnatuurlijk is. Dit kost zoveel energie en stopt de hele stroming van alles wat door je heen wilt stromen.

Stop met oordelen, stop met denken te weten wat het beste voor je is. Laat de illusie van controle los, laat het beeld los wat je van jezelf denkt te hebben. Laat los wat je denkt dat mensen van je denken, zelfs wanneer je weet dat ze dit ook daadwerkelijk denken. Let go, let flow. Laat gaan, laat stromen. Leven in een staat van flow brengt je alles wat je nodig hebt om te groeien. Het brengt je misschien minder fijne dingen die uiteindelijk waarschijnlijk het meeste met je doen. Het geeft je een natuurlijk gevoel van trots, zelfverzekerdheid, kracht en energie. Alles wat je gaat ervaren zat al ergens in je begraven. Alleen in een staat van flow geef je het de kans om los te komen uit het spanningsveld waarin je jezelf vast houdt. Laat los en vanzelf ontstaat er ruimte voor al het moois wat naar je toe wilt komen. Vanzelf komen alle mooie mensen, situaties, gebeurtenissen en dingen op je pad. En op het moment dat ze op je pad komen besef je pas echt dat dit altijd al het juiste voor je bleek te zijn. Het is alsof je wakker wordt uit een vage droom. Je zal lachen om hoe moeilijk je het jezelf al die tijd hebt gemaakt. Je gaat waarderen hoe mooi het leven werkelijk kan zijn. Flow met de muziek die je luistert, met de dingen die je kijkt en de dingen die je leest. Flow met het leven door te vertrouwen op je nieuwsgierigheid voor nieuwe dingen. Flow door te leren luisteren naar de stem van je lichaam. Vertrouw weer op die innerlijke wijsheid die we allemaal in ons dragen en laat je intuïtie ervoor zorgen dat je met flow door het leven danst.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Waar forceren stopt begint iets te flowen”