Body, Mind & Soul.

Psychose of spirituele ontwaking?

Wat is hier en nu? Het is een beetje een hype aan het worden om over het ‘hier en nu’ te praten en je wordt doodgegooid met quotes over ‘in het moment leven’, ‘aanwezig zijn’ en ‘wakker worden’. Maar wat betekend dit nu allemaal? Je kunt dit op veel manieren invullen met je rationeel denken of vanuit de boeken die je leest. Maar het is iets wat ervaren moet worden. Erover filosoferen vanuit het intellect is niet aanwezig zijn, je moet het gaan ervaren. Ik heb boeken gelezen van mensen als Eckhart Tolle, die ineens wakker werd en de wereld compleet anders ervaarde. Bij mij ging dit toch even anders.

Stapje voor stapje

Bij mij is het heel geleidelijk aan gegaan dat ik in het hier en nu begon te ontwaken en dat is maar goed ook, soms ging het nog allemaal te snel. Als ik ineens wakker zou worden vanuit de illusie die heel mijn leven lang was opgebouwd zou dat een te grote verandering geweest zijn, misschien hadden ze me dan kunnen opsluiten in een gekkenhuis. In het hier en nu mag alles er zijn wat ik ervaar. In veel boeken lees ik over de zintuigen en het bekijken van de wereld om je heen. Dat is zeker wat het hier en nu vertegenwoordigd aan de buitenkant en wat me hielp in het begin, maar hierdoor had ik het idee dat mijn gedachtes en wat ik van binnen allemaal ervaarde er nog steeds niet mocht zijn. Langzaam begon ik steeds meer toe te laten. Soms ging er iets ‘open’ waar ik misschien nog net niet klaar voor was en ging ik door een moeilijke periode, maar ik leerde steeds beter in te zien dat alles een projectie en interpretatie van mijn eigen mind was en leerde ermee om te gaan. Zo kwam ik stap voor stap dichter bij een ontspanning in het hier en nu.

Wat ging er ‘open’ wat moeilijkheden veroorzaakte?

De mind, wat ik beschouw als de complete mind. Laten we zeggen het gehele zenuwstelsel wat onze ervaring in het leven creëert van gedachtes, emoties, externe prikkels, enzovoort. Die mind bestaat als uit heel wat lagen, een mooie metafoor hiervoor vind ik de ui. Je blijft laagjes pellen en komt steeds dichter bij de kern van wat die ui in essentie zou kunnen zijn of juist niet is. Vanaf het moment dat we geboren worden, afhankelijk van hoe veilig of onveilig je de wereld om je heen ervaarde, ben je onbewust lagen gaan opbouwen om jezelf te beschermen. Als je dan wakker begint te worden wordt je je ervan bewust dat veel van die lagen je niet langer dienen en je eigenlijk meer in de weg kunnen staan als je geluk en voldoening wilt ervaren in het leven. De ene persoon breekt blijkbaar meteen door de complete illusie heen, ik ga er stap voor stap doorheen en daar ben ik blij om ook. Wat er dus opengaat zijn laagjes van mijn mind, de sluier van illusies glijdt van me af waardoor ik de wereld steeds meer zie zoals die is in plaats van hoe ik mezelf heb wijs laten maken hoe de wereld is, met het beeld wat ik heb van mezelf als deel van deze wereld.

Wat waren de moeilijkheden die je ervaarde?

In het begin was dat het besef van hoeveel gedachtes er wel niet door mijn hoofd racete toen ik minder alcohol begon te drinken en onder de verdoving uitkwam. Later het besef van hoeveel spanning ik chronisch in mijn lichaam meedroeg toen ik niet meer de klok rond mezelf volstopte met eten en meer dan drie a vier uur per nacht begon te slapen. Ik begon de rol van machoman los te laten. Het enorme ego van ‘ik ben geweldig, bezit dure spullen, heb een mooie vriendin, een gespierd lichaam en fuck de wereld ik heb niemand nodig’ begon af te brokkelen toen ik ook de dingen die me dat gevoel van status gaven stap voor stap losliet. Ik voelde me ineens heel onzeker worden en werd op momenten overgenomen door angst, paniek en paranoia. De wereld om me heen leek langzaam in de hel te veranderen en ik begon dan ook echt te twijfelen aan de realiteit om me heen. Ik hoorde dingen die niet gezegd werden, ik begon dingen te zien die er niet waren. Ik begon research te doen naar mijn ervaringen en kwam bij het zoeken naar mijn symptomen uit bij bipolair, psychoses, schizofrenie, allemaal labels voor mentale ziektes. Ik was me er wel van bewust dat alles wat werd blootgelegd er altijd is geweest zoals ik beschreef met de lagen van de ui. De buitenste lagen verborgen altijd wat nu werd blootgelegd.

Wat waren de dingen die je begon te ervaren?

Ik werd voor het eerst vrijgezel en dit legde bloot hoe ik echt over mezelf dacht als man die gevoeliger leek te zijn dan de mannen om me heen. Ik werd geterroriseerd door gekke gedachtes. Met ups, downs en veel meditatie kon ik ze tolereren, toelaten en ontstond er een afstand tussen mij en de gedachtes. Ik ging door gevoelens van spanning en angst en ging door herinneringen van vroeger. Er werd tegen me geschreeuwd, ik werd uitgescholden en gekleineerd. Maar nu besefte ik dat dit niet was wie ik was, ik kon het allemaal aanhoren, voelen en hiermee begon de impact van wat ik ervaarde langzaam te verdwijnen. Als je in een huis gaat wonen langs een spoorrails wordt je in het begin gek van de treinen die langsrazen, maar na een tijdje leer je dat die treinen eenmaal langskomen en dat je daar niets aan kunt veranderen, het is een constante stroom. Als je er een tijdje woont ben je vergeten dat je langs een spoorrails woont, je hoort de trein letterlijk niet meer behalve als je er bewust aandacht aan schenkt, ze zijn verdwenen naar de achtergrond. Zo werkt dat dus ook met de dingen in je hoofd, zo werkt je mind. Luister naar wat komt, voel wat het in je lichaam doet en vanzelf verdwijnt het naar de achtergrond en ontstaat een kalmte en ervaring van vrijheid. Na ik dit besefte en begon te handelen deed ik afstand van mijn auto, die me een enorm gevoel van status gaf. Mijn appartement was hierna aan de beurt en opnieuw legde deze dingen gedachtes, angsten en herinneringen bloot waar ik doorheen ging. Ik ging door periodes van paranoia, paniek en angsten. Ik sleepte mezelf hier doorheen door mezelf eraan te herinneren dat alles altijd voorbij gaat. Ik mediteerde veel en liet alles wat kwam door me heengaan. Soms dacht ik wanneer komt hier een einde aan? Is dit mijn leven vanaf nu? Maar dan besefte ik me ook weer dat ik mezelf vanaf jongs af aan al was gaan afsluiten, afleiden en verdoven en dat het veel was wat ik mezelf nooit heb toegestaan te ervaren.

Wanneer leek je je beter te gaan voelen? Het klinkt als een eindeloze stroom van negatieve ervaringen..

Het klinkt misschien raar, maar op een gegeven moment voelde het alsof er maar een optie was om hier doorheen te komen, overgave aan alles wat ik ervaarde en toen begon ik er zelfs van te genieten. Het enige wat het in de weg stond en in stand hield was mijn eigen reactie van obsessie die paranoia veroorzaakte of afwijzing die spanning veroorzaakte. Overgave liet de gedachtes, herinneringen en sensaties in mijn lichaam stromen en verdwijnen. Tijdens mijn reis kon ik het nog meer ruimte geven en tijdens de drie meditaties retreats van tien dagen stilte tijdens vipassana en mijn introductie tot Buddhisme kon ik helemaal stappen maken. Ik voel me ondertussen stukken zekerder en heb het gevoel dat ik alles aankan wat nog zou kunnen komen. Het spanningsveld waardoor ik mijn lichaam niet meer kon voelen verdwijnt steeds meer naar een paar plekken die steeds subtieler worden en waardoor ik steeds meer kan ontspannen in mijn lichaam. Ik voel steeds meer en geniet meer en meer van het hier en nu.

Ik heb steeds minder nodig om meer te voelen en ervaren

Ik voel me steeds zekerder zonder daar iets externs voor nodig te hebben zoals iets bezitten of mezelf te hoeven bewijzen. De aanvallen van paniek en angst zijn verdwenen en ik ben vooral echt heel dankbaar dat ik me kan ontspannen en gewoon lekker in mijn vel zit. Zoiets kleins en voor veel mensen misschien vanzelf sprekend, maar voor mij betekend het enorm veel om me gewoon goed te voelen. Ik ben dertig en heb het gevoel dat mijn leven pas is begonnen. Het leven voelde als een hel, nu ervaar ik het steeds meer als een spel. Er zijn zoveel dingen te doen, zoveel te ontdekken, zoveel te creëeren. Wat is er mogelijk? Wat kan ik bereiken? Wie ga ik nog ontmoeten? Wat ga ik allemaal nog ervaren? Misschien herken je wat van jezelf in mijn blog, misschien ook helemaal niet. We hebben allemaal onze eigen ervaring in het leven en dat maakt ons mooi en uniek. Ben trots op die authenticiteit en doe er wat mee, daar ligt je natuurlijke kracht.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *