Body, Mind & Soul.

Ook dit gaat voorbij

Alles gaat voorbij, altijd. Of het nu positief is of negatief, als je weet dat niks voor altijd is, dan wordt alles vanzelf makkelijker. Het is een goede reminder voor jezelf om in mind te houden. Het helpt je om meer in het moment te zijn en om met allerlei soorten situaties om te gaan.

Positief of negatief, het werkt voor allebei. Als je niet kunt genieten van iets, herinner jezelf eraan dat dit moment voorbij zal gaan. Je zult meer genieten, waar je van kunt genieten is er namelijk nu, niet straks of later. Later is het weer voorbij en heb je er spijt van dat je jezelf niet toeliet om te genieten van dat moment. Je zit dan weer in je hoofd, in het verleden en ook dat moment waar je je dan in bevind zal je weer ontvluchten. Zorg dat je zoveel mogelijk in het moment bent, hier kun je voldoening vinden, hier liggen kansen en alleen hier kun je keuzes maken, in dit moment. In het begin is dat misschien lastig omdat we geneigd zijn om altijd maar onderweg te zijn naar het volgende moment, of juist met ons hoofd nog ergens in het verleden hangen. Het wordt vanzelf makkelijker, zoals elke gewoonte die voortkomt uit herhaling.

Hoe zit het dan met een negatieve situatie?

Als je jezelf eraan herinnert dat ook dit moment – zoals alle momenten – voorbij zal gaan, dan kun je het handelen. Je kunt alles aan als je weet dat het niet voor altijd is, niets is vast. Kijk naar de natuur, die veranderd continu, past zich aan op de voorbijgaande seizoenen en door de aanwezigheid in het moment is ze zich ervan bewust wat voor aanpassing nodig is om te blijven ontwikkelen, met de wijsheid wanneer naar binnen te keren en wanneer er plaats is voor groei. Dit werkt voor ons net zo. Als je niet los kunt komen van het verleden, dan is het wijs even tijd te nemen om naar binnen te keren. Wat je ervan weerhoudt om aanwezig te zijn in het hier en nu zal vanzelf voorbij gaan.

Maar ik ben geen plant, hoe ‘keer ik naar binnen’?

Dat ben je zeker niet, maar je zou er zeker van kunnen leren en de natuur die door een plant tot expressie komt is hetzelfde als jouw natuurlijke bron van creativiteit en energie. Naar binnen keren kun je doen door middel van meditatie, mindfulness, schrijven of met iemand praten. Negatieve dingen ervaar je alleen maar zo omdat je het niet de ruimte geeft om zich te laten zien. Wanneer het aan de oppervlakte mag komen zal het vanzelf verdwijnen en ervaar je het ook niet langer als iets negatiefs. Misschien haal je er zelfs wel een les uit die je verder helpt in je leven. Hoe zwaar of beangstigend dingen ook kunnen lijken, je kunt het aan. Verzet je er niet langer tegen en weet dat jij de observeerder bent, niet wat je observeert. Alles gaat voorbij, altijd.

Dat is makkelijk praten, je weet niet wat er in mijn hoofd omgaat toch?

Ik weet niet wat er in jouw hoofd omgaat, maar ik kan je wel vertellen dat mijn mentale staat vast niet veel verschilde van die van jou als het zo zwaar lijkt. Ik kon niet eens bij mijn gedachtes komen, ik werd gestuurd door mijn mind in een rusteloos leven waarin ik nergens van kon genieten en altijd aan het streven was naar meer. Meer bereiken, meer succes, meer afleiding, meer geld, meer spullen, meer, meer, meer. Ik ging van drank naar drugs, ik sliep drie tot vier uur per nacht, ik leefde op stimulerende drankjes en at vanaf het moment dat ik opstond tot ik ging slapen. Ik deed er alles aan om niet aanwezig te zijn met mijn gevoel en gedachtes, ik was bezig met een oneindige marathon. En je kunt je vast voorstellen dat niemand oneindig een marathon kan blijven rennen, dat gaat je breken, dat wordt je dood als je ermee door blijft gaan.

Maar hoe zit het met depressieve gevoelens, jij was actief en rusteloos. Dat is toch heel wat anders?

Van buitenaf ziet het er anders uit inderdaad. Iemand die depressief is lijkt het tegenovergestelde van een overactief persoon. Maar waarom denk je dat iemand zo overactief moet blijven en niet kan slapen? Zolang de adrenaline en stress aanwezig zijn is er geen gevoel, geen depressiviteit. Je leeft op het vele eten en de stimulerende middelen die je actief houden en langzaam kapotmaken van binnen. Je leeft op adrenaline, niet op de natuurlijke energiebron die we allemaal hebben. En zodra je stopt met al die dingen val je in een diep gat. Ik dacht dat ik me altijd prima voelde, tot ik bewust werd van hoe ik met mijn gezondheid omging, mentaal en fysiek. Toen ik beter voor mezelf begon te zorgen leerde ik weer wat voelen is. En toen kreeg ik dus ook te dealen met mijn depressieve gevoelens die hier altijd onder verborgen zaten. Maar dat ging voorbij, niet meteen, maar des te meer ik het toeliet, des te meer nam het zware gevoel af. Hoe minder ik me ertegen verzette, hoe sneller het voorbij ging.

Wat is dan die natuurlijke energie waar je over praat?

Dat is de energiebron die van binnenuit komt. Je hebt een bron van waaruit creativiteit, energie en jouw natuurlijke talenten voortkomen. Dit is zelfexpressie. Al het andere wat je doet is het napraten en nadoen van alles wat je ziet om je heen. Je neemt alles over van de mensen om je heen om goedkeuring te krijgen en je veilig te voelen. Je doet er alles aan om niet jezelf te hoeven zijn want dat is eng, daar ligt onzekerheid, het is onbekend voor je. Daar is een confrontatie voor nodig en die gaan we liever uit de weg. Dus worden we maar zoals iets wat we zien, iets bekends, iets wat al goedkeuring heeft gekregen. Op die manier zul je nooit je eigen kracht leren kennen. Die ligt in jouw natuurlijke zelfexpressie van creativiteit, je intuïtie en flow van interesses die je hebt. Van binnen weet je waar je heen wilt groeien. Het zit alleen weggestopt onder alle maskers die je draagt.

Hoe kom ik dan bij deze bron?

We worden opgevoed met het idee dat we energie nodig hebben van iets buiten onszelf. We eten dingen die niet goed voor ons zijn. We blijven actief wanneer we moe dreigen te worden. In plaats van even te ontspannen consumeren we stimulerende middelen en we houden onszelf constant bezig met dingen als doelloos swipen en nutteloze dingen bekijken. We putten onszelf uit met alle afleiding en dan keren we ons weer tot iets wat ons energie geeft. Zie het als een vuilcontainer die je blijft volgooien met shit, je blijft het aanstampen en je kunt er meer bijgooien. Maar als de container nooit geleegd wordt, dan raakt die op een gegeven moment overvol. Maak je hem niet schoon, dan heeft de container steeds minder capaciteit. En je kunt denken ik ben geen container, maar waarom behandel je jezelf dan zo? Je natuurlijke energie zit begraven onder alle shit. Dus ontladen is af en toe nodig, zowel fysiek als mentaal, want we laden ons vol met allebei.

Wat zijn manieren om te ontladen, hoe kom ik terug tot mezelf?

Meditatie zorgt voor veel processing en integration zoals ik het noem. Door het dagelijks te doen, wanneer je wakker wordt en voor je gaat slapen, verwerk je mentale dingen en ontlaad je jezelf van de stress die je meedraagt door een overvolle mind. Mindfulness is bewust aanwezig zijn in het moment waardoor je minder onnodige gedachtes creëert. Dus doe zoveel mogelijk met volledige aandacht, gebruik je zintuigen en mediteer dagelijks. Dan kom je automatisch in een proces waarin je gaat loslaten en dichter bij jezelf komt. En waar je ook staat in dit proces, weet dat alles komt en gaat. Geniet van de fijne dingen en accepteer de minder fijne dingen.

Dus alles is mentaal?

Ja en nee. Het is waarschijnlijk ergens de oorzaak geweest van de dingen die je meedraagt, maar we leven in een fysieke wereld waarin alles zich fysiek uit. De mind en het lichaam zijn nauw verbonden en hoe langer je iets mentaal meedraagt, hoe meer dit fysiek zal gaan worden. Doordat je je langere periodes tegen emoties en gedachtes verzet raken ze dieper verstopt in je lichaam. Dit uit zich als blokkades in de energieflow van het lichaam. En dat laat zich vervolgens zien als verstoppingen in het lichaam. Bepaalde plekken raken verhard met spanning, er ontstaan knopen in de spieren, slijmophopingen in de klieren, candida in de darmen en andere plekken van het lichaam. Er ontstaan heel veel problemen van binnen die je van buiten niet ziet en niet direct zult opmerken, vooral als je niet gevoelig meer bent voor wat er in je lichaam gebeurt. Voeding, vasten en cleansing was voor mij de key om hier vanaf te komen. Ik heb een cleanse gedaan van één week wat me grotendeels van mijn problemen heeft afgeholpen (alle bovengenoemde dingen). Ik ga binnenkort nog een cleanse week houden en hier wil ik dan ook een e-book over uitbrengen. Ik geloof dat dit voor veel mensen goed zal doen. Wat het voor mij heeft gedaan vond ik zo geweldig, dat ik het wilde delen. Maar genoeg over dit onderwerp, dat is weer iets voor een andere keer, in een andere blog.

Pak de mentale en fysieke kant aan, niet alleen de ene of de andere, heal jezelf volledig en ervaar de effecten. Je zult je energiek voelen als nooit tevoren en creativiteit begint op jouw unieke manier weer te stromen. Het doet nog zoveel meer met je, wat je allemaal zelf zal gaan ontdekken. Geniet van het proces en weet dat alle dingen van voorbijgaande aard zijn. Alles komt en gaat, ook dit moment.

Vragen na het lezen van de blog? Suggesties voor onderwerpen waarover je meer wilt weten? Stuur me een DM op Instagram of een mail, laat het weten in een reactie hieronder of op Instagram!

Live, Love, Shine.

Mark

@marrkb

@liveloveshinenl

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Ook dit gaat voorbij”