Body, Mind & Soul.

Langdurig geluk op de lange termijn

The long run is een stuk waardevoller dan je denkt. We denken vaak aan alles wat we snel en direct willen. Alles moet nog efficiënter, nog sneller, we willen het nu en direct! Maar, is dat wel echt zo efficiënt als het gaat om je gezondheid en je eigen geluk op de lange termijn?

Het nieuwe archetype: de robot

We worden getraind op school om vanaf kleins af aan op een bepaalde manier te denken. We worden geleerd om alles het liefst zo zwart wit mogelijk te bekijken en te denken in termen als efficiëntie, productiviteit en een waarde van iets wordt uitgedrukt in een valuta. Maar wat doen we met alles wat afwijkt van de uitersten van zwart en wit? Dit gaan we onderdrukken. We beginnen van jongs af aan al onze kleuren te verbergen om te voldoen aan de extremen die op het keuzemenu aangeboden worden. We krijgen het gevoel dat van ons verwacht wordt dat we ons in een van de bestaande hokjes proppen anders voelen we ons raar, alleen, een alien en in essentie best wel onzeker en onveilig.

Omdat we ons gevoel van jongs af aan wegstoppen geven we onze rationele mind de touwtjes in handen. Zonder te begrijpen dat dit deel van onszelf niet veel meer dan een handige tool is, worden wij een slaaf van deze tool. We beginnen de wereld te bekijken in extremen, zien niet meer wat er recht voor ons neus staat, maar bekijken deze door een lens van labels die ons aangeleerd worden en overal overheen geplakt zitten. We leren denken zoals de massa denkt, we leren denken als een robot. We leren leven als robots en werken als robots. Efficiëntie, productiviteit. De waarde van wat we doen en bezitten – uitgedrukt in geld – worden ineens onze kernwaarden.

Je bent niet je titels en bezittingen

We vergeten hierbij helemaal ons Zelf. We vinden het belangrijker wat we aan de buitenkant verzamelen. De titels die we dragen, de spullen die we verzamelen, het aantal abs op je buik, alle shit die een ander aan je kan zien aan de buitenkant. Alles voor de ogen die op ons gericht zijn. Alles voor de rationele mind die is geprogrammeerd om van kleins af aan op een bepaalde manier te denken. Dit denken is je leven gaan besturen en je bent gaan geloven dat dit alles is wat jij bent. Je kleine ego is zo opgeblazen dat je er niet meer omheen kunt kijken. Je bent gaan geloven dat jij dit bent, maar het is slechts een deel van wie je bent.

De oceaan

We zijn allemaal een deel van het leven. Iets wat je ontdekt wanneer je beter voor jezelf begint te zorgen is dat er veel meer in het leven is dan alleen je ego. Je ego is super handig. Een mooi masker, een mooi kostuum wat je draagt om een rol te kunnen spelen in the game of life. Maar je bent het veel te serieus gaan nemen. Je hele eigenwaarde is gebaseerd op dat masker, dat kostuum. Je bent het plezier erin verloren wat je als kind ervaarde, je bent het veel te fucking serieus gaan nemen. En alles wat je te serieus neemt, dat maak je kapot. Je haalt het plezier eruit, je neemt het neemt het zo serieus dat het er niet meer kan zijn.

Geniet je nog van de materiële dingen om je heen, of verzamel je ze slechts als objecten die je een bepaald gevoel van status geven? Geniet je van de kleren die je draagt? De fijne stofjes, de mooie patronen en de kleuren die je een bepaald gevoel geven. Of koop je eigenlijk bepaalde merken om stiekem je gevoel van eigenwaarde ermee op te krikken? Het mag er allemaal zijn, je ego is zeker niet slecht. Het ding is alleen dat je veel meer bent dan dat alleen. Wanneer je dit inziet is het allemaal een stuk minder belangrijk. En wanneer die druk eraf is boeien de ogen van een ander ineens niet zoveel meer. Je begint te doen waar jij van geniet. Je kunt het spel spelen op je eigen termen, in je eigen tempo. Vanzelf zal de oceaan door je heen beginnen te stromen, zal de droogte van je serieusheid langzaamaan weer gevuld worden met het water van de oceaan en begint er vanzelf een jungle van mooie dingen te groeien in jezelf.

De lange termijn

Wat als je in plaats van snel af te willen vallen, voor de zomer een sixpack wilt kweken, zo snel mogelijk rijk wilt zijn, of zo snel mogelijk whatever de fuck je denkt te willen hebben eens heel die denkwijze van ‘zo snel mogelijk’ laat vallen? Wat als je eens nadenkt over wat het echt is dat je wilt? Of misschien helemaal niet denkt, maar gewoon voelt wat met je resoneert, voelt waar je aandacht naartoe wilt stromen en die interesse door het leven zou beginnen te volgen? Waarschijnlijk begin je dan steeds minder te denken in termen als efficiëntie en productiviteit. Waarschijnlijk merk je op dat je een hele hoop van de shit die je dacht te willen helemaal niet echt wilt. Waarschijnlijk ga je opmerken dat ervaringen opdoen, jezelf ontwikkelen, je fucking ziel door je heen voelen shinen veel belangrijker zijn dan titels, getallen en spullen verzamelen.

Het zijn misschien allemaal mooie dingen die we ergens op een bepaald punt van ons leven kunnen bereiken en vergaren als symbolen van onze rijkdom. Maar het is niet het einddoel, het zijn slechts middelen. Sterker nog, er is geen einddoel, alleen de reis bestaat hier en nu. Doelen worden altijd bijgesteld en zijn nooit echt eindes, ze zijn vaak ook weer het begin van iets nieuws. Op de lange termijn gaat het erom wat ons kan laten shinen. Het gaat erom hoe je voor jezelf zorgt, om hoe je jezelf wilt blijven ontwikkelen in de dingen die er voor jezelf echt toe doen. Deze dingen nemen je mee op een oneindige reis door het leven en gaan je gegarandeerd een shitload aan mooie dingen brengen.

No hurries, no worries

Van dingen snel willen komt haasten. Haasten haalt je uit het moment, uit je gevoel. Het killed je intuïtie, je persoonlijke richtingsgevoel door het leven. Haast brengt frustratie, je doet het nooit echt voor jezelf. Slow down en neem de tijd voor dingen. Denk aan de lange termijn en wat je in je leven nog allemaal kunt bereiken met een langzame bewustwording van wie je bent en wat je echt wilt door kleine stapjes te blijven maken in de richting die goed voelt. Dit is veel effectiever dan als een kip zonder kop doodlopende straten in te blijven rennen. In plaats van steeds terug bij af te zijn kun je blijven door-ontwikkelen en zal hetgeen wat je doet vanzelf door kunnen transformeren in iets wat nog dichter bij jezelf staat.

Op de lange termijn kijk je dan terug en zie je dat alle dingen die je ervoor hebt gedaan opstapjes waren. Dingen om je voor te bereiden en verder te helpen naar het volgende. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan bracht me waar ik nu ben en hoe ik nu leef is gevormd door te stoppen met haasten en denken te weten wat ik wil en zou moeten bereiken. Ik ben de persoon die ik nu ben geworden door de tijd te nemen voor dingen, fouten te maken, ervan te leren en aanwezig te zijn bij alles wat ik daarbij voel en ervaar. Ik neem liever de tijd om dingen met volledige aandacht te kunnen doen en ervaren, dan dat ik overhaast omdat ik denk iets te moeten bereiken.

Wat wil je uit het leven halen?

Welke dingen wil je ervaren hebben voor je bij je laatste dag hier op aarde bent aangekomen?

Ik ben benieuwd naar wat ik allemaal nog kan ervaren als ik mijn interesse volg in dingen door het leven. Het voelt alsof ik steeds hogere niveaus van bewustzijn bereik en het leven een steeds rijkere ervaring wordt. Ik vind het fascinerend wat ik allemaal kan bereiken door mezelf mentaal, fysiek en spiritueel de ruimte te geven om te blijven ontwikkelen. Ik ontdek diepere levels van connectie met mezelf, het leven en de mensen om me heen. Ik ontwikkel mezelf op alle vlakken die ik interessant vind, ik geniet hiervan en laat het me leiden door het leven. De dingen waarvan ik jaren geleden dacht dat ze enorm belangrijk waren zijn nu slechts bloemetjes op de boom van het leven. Ze zijn mooi wanneer ze er zijn, maar de goede fundering ervan is de reden waarom ze moeiteloos groeien op mijn takken. Mijn wortels reiken dieper dan ooit, waardoor ik me krachtiger voel dan ooit. Mijn takken lijken hoger te reiken en ik voel me klaar om mee te gaan met alle seizoenen die blijven komen en gaan.

Alles gaat voorbij. Geniet van dit moment, leer van dit moment en zorg dat je aanwezig bent om niet te missen wat het moment je brengt. Op de lange termijn levert aanwezig zijn bij alles wat je ervaart je veel meer op dan proberen te ontsnappen naar een toekomst die er misschien nooit zal komen.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *