Body, Mind & Soul.

Laat meditatie je leven veranderen

Veel mensen in Nederland overdoen zichzelf, ze eindigen in een burn-out of erger nog met een hartaanval. Veel mensen staan ook aan de andere kant van dit en ze raken in een depressie. Ze lijken niet uit hun negatieve gedachtestroom te komen en zien vaak geen uitweg meer. Ze gaan ongelukkig door het leven en steeds meer mensen besluiten er zelfs een einde aan te maken.

Dit is de harde realiteit voor veel mensen en de meeste mensen zitten tegen één van die twee uitersten aan. We blijven functioneren door allerlei stimulerende middelen, we eten veel te veel en slapen vaak te weinig. We nemen nooit even een stapje terug, als we dit al doen hangen we vaak voor de tv, swipen we ons gek op de timelines van onze social media apps, liefst allebei tegelijk. En dit wordt als normaal gezien, maar we hebben geen idee wat het met ons doet tot we op een van de twee uitersten belanden; depressief of in een burn-out. Het is tijd dat we onszelf terug in balans brengen. Op ons eigen tempo achter onze eigen doelen aan gaan, waarbij we onze eigen keuzes maken, met gevoelens van rust en voldoening.

Dat is allemaal leuk, maar hoe kan ik hier iets aan doen?

Meditatie ten eerste, zou ik zeggen. Er zijn natuurlijk andere factoren zoals beter voor jezelf zorgen met de juiste voeding, beweging en iets doen wat je voldoening geeft, ik kan een hele lijst met dingen opnoemen waar ik ook zeker nog over ga schrijven, maar in mijn ervaring vormen deze dingen wel de basis voor een hogere levenskwaliteit. Wanneer je begint met mediteren wordt je hoofd rustiger en volgen hieruit vaak de keuzes om dingen anders aan te gaan pakken in je leven. Je wilt beter voor jezelf gaan zorgen. Je gaat betere keuzes maken, keuzes die jouw levenskwaliteit gaan verbeteren.

Het lijkt gek dat eventjes helemaal niks doen je meer kan gaan opleveren, moeten we niet juist meer doen om verandering tot stand te brengen?

We zijn opgevoed met het idee dat meer altijd beter is, dit is de standaard mindset van onze hele massapsychologie tegenwoordig. Alles zou nog efficiënter moeten, meer is altijd de oplossing en ondertussen zijn we op een punt gekomen waarbij we onszelf voorbij rennen, in ons hoofd. We haasten het leven door, van de ene naar de andere plek. We doen alles tegelijk en zijn nooit meer echt bewust aanwezig in het huidige moment. We zijn eigenlijk altijd op de vlucht van het huidige moment en denken dat ergens in de toekomst de oplossing ligt die ons gelukkig zal gaan maken. Maar als je zo denkt, dan blijft je geluk altijd een doel ergens in de toekomst. Ook al bereik je af en toe een doel. Je komt er dan achter dat het gevoel van geluk van korte duur is en je mind zoekt weer meteen een nieuw doel om achteraan te rennen. Zo zal je dus nooit kunnen leven met een gevoel van rust en nergens echt voldoening uit halen. Alle dingen komen en gaan, je mindstate is het enige wat je echt een gevoel van geluk kan geven wat je met je mee kunt dragen.

Dat klinkt veelbelovend, maar hoe zou dan juist even niks doen iets kunnen verbeteren aan mijn situatie?

Dat weet je niet omdat je dit gevoel vanaf dat je een kind was waarschijnlijk al niet meer hebt gehad. Veel kinderen krijgen tegenwoordig al een telefoon in hun handen gestopt voor ze kunnen praten. Als ze beginnen te huilen krijgen ze een smartphone in hun handen gestopt en zullen die rust hun hele leven nooit kunnen ervaren. Je zoekt constant naar afleiding om je weg te houden van het huidige moment. Je bent altijd aan het denken. Van het grootste deel van de gedachtestroom ben je niet eens bewust en het beïnvloed hoe jij je voelt en de acties die je onderneemt. Je leeft onbewust en je leven wordt geregeerd door je geconditioneerde mind. Door meditatie een onderdeel van je leven te maken, krijg je inzicht in die gedachtestroom. En door die te leren observeren, begin je met loslaten. Je zou het kunnen vergelijken met windows op de pc. Als je geen app runt waarbij je af en toe alles opruimt wat op de achtergrond gebeurt, dan wordt de pc ontzettend traag en de meeste mensen hebben dus na een tijdje een trage pc die er al snel helemaal mee zal stoppen. Download je een app en neem je af en toe even de tijd om het je pc op te laten schonen, dan blijft deze snel en zul je er veel langer plezier van hebben.

Maar ik ben geen computer toch?

Nee dat zijn we niet, maar de werking van onze mind verschilt er niet zoveel van. En als je weet hoe ons lichaam in elkaar zit en functioneert, dan zou je het best kunnen zien als een biologische supercomputer. Jij bent het bewustzijn achter dit alles. Je hoeft je niet door je mind te laten besturen, je kan alles observeren zonder jezelf ermee te identificeren. Je kunt afstand nemen van je gedachtestroom, ernaar luisteren of kijken en zelf keuzes beginnen te maken. Dan stijg je uit boven je conditionering, dan wordt je een eigen persoon in plaats van de persoon die van je verwacht wordt te zijn. We worden allemaal geboren als unieke zielen met een natuurlijke bron van creativiteit waar we expressie aan kunnen geven, maar we worden verteld wat we wel en niet mogen doen. Hieruit creëert onze mind een beeld van wat we wel en niet mogen zijn en dit stuurt de keuzes aan die je maakt en de acties die hieruit volgen. Je voldoet aan andere mensen, aan het beeld van de maatschappij wat je hebt.

Ik bepaal zelf al wat ik doe, het maakt me niet uit wat andere mensen van me vinden.

Klinkt alsof je een leven vol geluk en voldoening hebt, dat is mooi om te horen. Maar voor de meeste mensen ligt dit toch anders. We hebben het gevoel dat we ons eigen leven leiden en onze eigen keuzes maken, tot we op een punt komen wanneer we alles bereikt lijken te hebben en ons nog steeds leeg voelen. Ik voelde me altijd meer dan zelfverzekerd, ik voelde me helemaal de shit toen ik jonger was. Ik negeerde alleen het feit dat ik elke dag alcohol dronk, vier keer per week uitging en zoveel dronk dat ik me de helft van de avonden niet eens meer kon herinneren als ik wakker werd na een paar uurtjes slaap. Dit deed ik om mijn leven vol te houden, tot ik inzag dat ik al jarenlang in dezelfde destructieve cyclus zat die me langzaamaan kapot maakte van binnen. Ik begon andere keuzes te maken, want mijn leven was toch niet zo de shit als ik dacht. Later in mijn leven toen ik mezelf dacht te hebben gevonden voelde ik me gevangen. Gevangen in mijn mooie nieuwbouwappartement, een mooie auto, een baan met aanzien, daarnaast nog eens een goedlopende website en alle spullen die ik wilde. Ik had alles bereikt wat van me verwacht werd, maar toen mijn laatste relatie ophield viel ik in een diep gat en werd de wereld om me heen duister. Ik voelde voor het eerst hoe ik me echt voelde van binnen. Hiervoor had ik me altijd verdoofd en afgeleid, continu vluchtend om niet met mezelf te hoeven zijn. Nu heeft natuurlijk niet iedereen hetzelfde verhaal, maar ik herken hier toch wel het één en ander van in andere mensen om me heen. Toen ik stopte met alcohol, kreeg ik de realisatie dat ik eigenlijk niks voor mezelf deed. Toen ik alleen in mijn appartement terecht kwam, zag ik in dat ik een leven leefde wat niet voelde als ‘mijn leven’.

Maar ik begrijp nog steeds niet echt hoe meditatie hier verandering in kan brengen?

Laat ik mijn eigen ervaring als voorbeeld nemen. Toen ik begon met mediteren zag ik ten eerste in hoeveel moeite ik ermee had om zelfs maar 20 minuten op een kussen te zitten met mijn ogen dicht. Ik besefte dat dit dus de staat was van mijn gekke rusteloze mind. Hier ben ik eerder dus nooit bewust van geweest. Vervolgens bleef ik mediteren en merkte dat het iets veranderde, mijn gedachtestroom begon te kalmeren en ik voelde me wat kalmer. Ik werd me meer bewust van mijn eigen gedrag. Veel gedachtes verdwenen meteen tijdens de meditaties en ik kon ze beter leren observeren. Ik zag in hoe ik automatisch reageerde op de gedachtes en snapte hoe dit dus in mijn dagelijks leven ook mijn keuzes en acties aanstuurde. Ik zag in hoe het altijd werd aangestuurd door deze rusteloze mind en ik begon andere keuzes te maken.

Het klinkt alsof je bestuurd werd door je mind, ben ik dan niet mijn mind?

Nee dat ben je niet, je mind is een krachtige tool wanneer je deze goed leert gebruiken. Door te denken dat je je mind bent, laat je de tool jou gebruiken en komen de keuzes die je maakt voort vanuit je conditionering. Je laat je mind de keuzes voor je maken en je realiteit wordt dus vormgegeven vanuit het verleden, vanuit hoe je verteld is wat wel en niet kan, wat je wel en niet mag zijn.

Dus het verleden creëert mijn leven?

Zolang je onbewust blijft leven, zal je leven vormgegeven worden door je verleden inderdaad. Je zult een leven opbouwen hoe je verteld is dat het moet zijn, wat wel en niet kan. Maar door bewust te worden van je mind, door middel van meditatie en bewustwording kun je leren inzien waarom je dingen denkt, waar het vandaan komt en inzien dat er veel meer mogelijk is.

Hoe laat ik dit los, hoe zorg ik ervoor dat het verleden me niet langer beïnvloed?

Je gaat inzien dat je een bepaalde denkwijze hebt en vanuit daar een bepaald perspectief op het leven omdat dit je zo is aangeleerd op een bepaald moment in je leven. Dan kun je gaan loslaten, gewoon door het te observeren. Sommige dingen verdwijnen meteen als je snapt waar het vandaan komt dat je op een bepaalde manier denkt en handelt. Sommige dingen liggen wat dieper en gaan gepaard met emoties die we ook kunnen observeren. Door toe te staan dat je de emotie voelt die naar boven komt, zonder ertegen te vechten en zonder te oordelen of anyseren, dan zal de emotie vanzelf weer verdwijnen en laat je het los. Op deze manier laat je steeds meer los van wat je altijd met spanning hebt vastgehouden in je lichaam en mind. Je laat de verstopte herinneringen en emoties los die je altijd hebben beïnvloed.

Is het echt zo simpel?

Het voelt niet altijd even makkelijk om bepaalde emoties te voelen die al jarenlang zitten weggestopt en heel je leven lang versterkt zijn om erbij vandaan te blijven. Het is niet altijd even makkelijk om bepaalde herinneringen onder ogen te komen. Maar als je snapt dat het allemaal al in je zit, dan vind je vanzelf de kracht om je eraan over te geven en alles te observeren wat omhoog komt zonder erop te reageren door je er niet langer tegen te verzetten. Je leert begrijpen waarom je denkt en handelt zoals je doet. Je leert begrijpen waarom je bent zoals je bent. Het is niet altijd even makkelijk om de waarheid onder ogen te komen, maar het brengt je vrijheid. Het brengt je echte ik naar buiten en er is niks fijners dan vanuit die staat te kunnen leven. In de kern is alles liefde of angst, het voelt positief of negatief, onze mind heeft alles gecompliceerd gemaakt. In meditatie kun je de knopen en complicaties laten ontwinden en terugbrengen naar de kern. Angsten verdwijnen wanneer je ze onder ogen komt. Er ontstaat vanzelf inzicht en begrip. Je hoeft alleen te observeren, het is echt zo simpel.

Wat bedoel je met ‘echte ik’?

De persoon die je denkt te moeten zijn is altijd een vorm van spanning, een streven naar het perfectbeeld waaraan je denkt te moeten voldoen. Een beeld wat je ego heeft gevormd. Op deze manier blijf je altijd bezig met jezelf bewijzen en onderweg naar een perfectbeeld wat nooit bereikt kan worden omdat je ego continu blijft vergelijken met alle mensen om je heen die ook in deze competitie zitten. Jij, je ‘echte ik’ is ontspanning. Wanneer we ons ontspannen laten we alles los wat we denken te moeten zijn en het streven naar een perfectbeeld wat voor ons is gemaakt. Je leert naar je diepere kern luisteren, je leert de flow van je eigen interesse weer te volgen zoals je deed toen je nog een creatief en onderzoekend kind was. Het leven wordt weer een avontuur. Je kunt voldoening vinden in de dingen die je doet, waarin je geïnteresseerd bent. En dat wil niet zeggen dat je meteen uitkomt bij wat ‘jouw ding’ is. Je interesse leidt je van het ene naar het andere, wat je allemaal ervaart en leert brengt je een steeds duidelijker beeld van waar je heen wilt en wat je wilt doen met je leven.

Dat zoek ik, maar hoe begin ik met mediteren?

Maak de tijden kort in het begin zodat je het blijft doen. Ik begon met 20 minuten, maar hierdoor deed ik het soms wel, vaak ook niet. Het duurde een tijd voor ik het regelmatig begon te doen en voordat het echt een vast onderdeel van mijn leven werd. Dus ik zou beginnen met maar 5 tot 10 minuten, misschien 15. Zorg dat je stabiel zit met gekruiste benen, op een kussen of iets, of in een stoel met beide voeten plat op de grond als dat je niet lukt. Maak je rug zo recht mogelijk, maar zorg ervoor dat je je kunt ontspannen in de houding. Ontspan je gezicht en schouders, alleen de spieren die je rechtovereind houden hoeven actief te zijn. Nu je ontspannen in een stabiele houding zit zet je een timer met de tijd die je gaat mediteren en sluit je je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling zonder deze te willen controleren. Je kunt beginnen met drie langzame diepe ademhalingen om je zenuwstelsel te ontspannen, laat vervolgens de ademhaling los en observeer alleen. In het begin zul je constant afgeleid worden met allerlei gedachtes, dat is normaal. Steeds als je merkt dat je weer afgedwaald bent in gedachte, dan breng je je aandacht terug naar de ademhaling. Dat is de basisvorm van meditatie. Observeren met helderheid terwijl je stabiel en ontspannen in één houding zit.

Hoe maak ik het een vast onderdeel van mijn leven?

Wanneer je merkt dat de tijd makkelijk vol te houden is of wordt, dan kun je de tijd gaan verhogen dat je mediteert. Maar het belangrijkste is dat je het blijft doen, al zou dit slechts 5 minuten zijn, zelfs dat kan al verschil maken. Ik doe het zelf elke ochtend na het opstaan en elke avond voor het slapengaan. Ik sta op, poets mijn tanden en ga mediteren. Ik poets mijn tanden en mediteer voor ik ga slapen. Je merkt dat je met meer rust en een beter gevoel aan je dag begint en gemakkelijker in slaap komt met een verbeterde nachtrust. En deze twee versterken elkaar ook nog eens als je beter slaapt en fijner wakker wordt.

Zijn er verder nog dingen die ik kan gaan ervaren tijdens mijn meditatie?

Bij een korte meditatie zul je hier nog weinig last van hebben in het begin, maar wanneer je merkt dat er spanning opbouwt in je lichaam, leer het te voelen. Waar komt het vandaan? Voel het en het zal misschien eerst toenemen en vervolgens neemt het af en verdwijnt het weer. Het kan ook zijn dat je te gespannen bent omdat je je houding wilt perfectioneren, laat het wat los, ontspan, die houding verbeterd na verloop van tijd wel. Als je te ontspannen zit kan het zijn dat je in slaap dreigt te vallen. Ga rechtop zitten of open je ogen langzaam, zodat je weer alert wordt.

Ik gebruik sinds kort de app ‘Insight Timer’. Een hele fijne app om mee te mediteren. Het houdt je sessies bij, wat weer een motivatie kan zijn om dagelijks te blijven mediteren. Ook zit de app bomvol met guided meditations, dit kan vooral in het begin erg fijn zijn.

Verder zijn er veel dingen die je kunt gaan ervaren als je meditaties dieper worden. Daar zal ik later nog een blog over schrijven. Mocht je nog vragen hebben over meditatie of suggesties voor onderwerpen waarover je meer wilt weten? Stuur me een DM op Instagram of een mail. Wat is jouw ervaring met meditatie? Laat het weten in een reactie hieronder of op Instagram, vind ik leuk om te lezen!

Live, Love, Shine.

Mark

@marrkb

@liveloveshinenl

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Laat meditatie je leven veranderen”