Body, Mind & Soul.

Hoe begin je aan jouw reis van zelfontwikkeling?

Wat is de juiste richting? Waar wil je heen? Wat wil je bereiken? Wie ben je? Hoe ontdek je jezelf? Hoe begin je aan jouw reis van zelfontwikkeling?

Een hoop vragen. En goed dat je vragen hebt. Het mooie is dat wanneer je vragen stelt, je ook antwoord krijgt. Soms in de vorm van een boodschap, soms in de vorm van de juiste ervaring op het juiste moment. Het ene moment zal tot het andere moment leiden. Deze gebeurtenissen geven je een richting door het leven. Klinkt zweverig allemaal, maar het is juist heel simpel. Het is je eigen mind die alles meer gecompliceerd maakt dan het hoeft te zijn.

Maar waar begin ik dan?

Precies waar je nu staat. Waar anders? Wat doe je op dit moment eigenlijk in je leven? Wat levert je dat op? Hoe voel je je daarbij? Sta daar even bij stil. Accepteer wat je kunt accepteren, verander wat je niet kunt accepteren. Wat is er van toegevoegde waarde? Wat brengt je verder in het leven en wat werkt je juist tegen? Maak onderscheid in die dingen. Je zit nooit vast, dat kan zo lijken omdat je dat zo bent gaan zien door de verhalen die herhaald worden in je hoofd en zich versterken met de tijd. Maar er is altijd een keuze. Het wordt lastiger als je een hoop verantwoordelijkheden op je genomen hebt. Zoals zorgen voor een gezin met kinderen, een huis en alle rekeningen die elke maand betaald moeten worden. Je hebt een baan die je misschien tegenstaat, maar je vind dat je moet, want de verantwoordelijkheden zijn daar. Nu had ik geen gezin met kinderen, maar ik had wel al die rekeningen elke maand met de baan die me steeds meer ging tegenstaan om dit alles te kunnen betalen. Ik voelde me gevangen in mijn eigen leven. En toch waren het allemaal mijn eigen keuzes, we maken allemaal onze eigen keuzes.

Wat deed je toen?

Ten eerste maakte ik het mezelf een periode lang nog heel erg moeilijk. Tot ik zo in de knoop zat dat dingen anders moesten, mentaal kon ik het niet meer aan en dat begon zich na een tijdje zelfs fysiek te uiten. Maar zover hoeft het niet te komen bij jou. Zoiets is geen fijne ervaring en het kan lang duren voor je daar uit komt. Maar mijn situatie is niet bijzonder, mijn probleem was denk ik iets waar meer mensen last van hebben. De onderliggende mindset aan hoe we tegen dingen aankijken en hoe we vanuit daar dingen aanpakken met de keuzes die we maken. In ‘De Kracht van Woorden’ schreef ik al over ‘problemen’ leren zien als uitdagingen. Hiermee krijgt het een hele andere waarde en kun je de zware lading ervan laten vallen. ‘Meer is altijd beter’ is ook zo’n ding waar we mee worden opgevoed. Vaak is even minderen juist de oplossing die je verder helpt. Het duurde bij mij dus een tijdje voor ik dit inzag. Juist dit inzicht kan je al heel snel veel meer gaan opleveren in je leven.

Anders tegen dingen aankijken kan krachtig zijn, maar hoe kan minder mij meer geven in het leven?

Door dat ik los liet meer te moeten bereiken in het leven begon ik anders te denken. Ik kreeg een ander perspectief op mijn huidige situatie. In plaats van meer doen om meer geld te verdienen, om daarmee meer uit het leven te halen, kon ik ook ergens minderen. Mentale vrijheid in onze maatschappij is afhankelijk van heel wat dingen. Geld en tijd zijn daar redelijk grote factoren van. Ik ging financieel al jarenlang kopje onder en begon nu echt te verdrinken. Een bankrekening die elke maand verder over de grens ging van maximaal rood staan, brieven van de bank en betalingsregelingen die opstapelden. Wanneer er geld werd gestort moest ik geld pinnen om eten te kunnen kopen, vervolgens kijken wat ik kon betalen van de betalingsregelingen en de overige bedrijven bellen voor nieuwe afspraken over betalingen. Pas toen ik afstand van mijn auto besloot te doen merkte ik wat dit financieel opleverde en met mijn mentale gevoel van vrijheid deed. Ik was binnen een aantal maanden uit de schulden en begon weer te ademen. Dit voelde goed en ik kreeg ineens een heel duidelijk inzicht: ik kan meer vrijheid creëren door meer dingen te minderen in mijn leven.

Dit gaf je meer financiële vrijheid, maar hoe bracht dat je uiteindelijk meer? Je leven is tenslotte nog hetzelfde.

Dat klopt. Ik had nog steeds hetzelfde leven verder. Maar ik begon dingen helder te zien. In plaats van steeds kopje onder te gaan en happend naar adem door blijven zwemmen naar een oever ergens in de verte die nooit dichterbij leek te komen begon ik te drijven. Ik kwam meer tot rust en zag in dat die oever een illusie was. Alles wat ik dacht te moeten bereiken in de toekomst om hieruit te komen was niet echt wat ik wilde. De motivatie was geld, ‘succes’ en meer bereiken. Het was niet wat ik wilde doen, niet wie ik wilde zijn. En dat is toch waar het om gaat? Op het moment dat ik deze mentale rust begon te ervaren, voelde ik meer vrijheid en dit gaf me helderheid. Ik besloot mijn sportschool abonnement op te zeggen, ik ging tenslotte toch vaker naar yoga en vond dit belangrijker. Ik voelde geen druk meer om twee sporten te beoefenen en ook dit gaf me meer vrijheid. Ik besefte dat ik al jarenlang met de verkeerde intenties de website online hield van Gymjunkies. Het was eerder een zware rugzak geworden die ik maar bleef dragen, dan iets wat ik nog graag deed. Het was tijd om die rugzak door te geven aan iemand die voldoening zou halen uit het dragen ervan. Ik kreeg meer tijd, meer geld en begon meer te genieten van dingen zoals af en toe een wandeling in het bos of lekker iets voor mezelf doen zonder dat er een doel mee bereikt moest worden. Ik stopte met wat ik dacht te moeten doen. De managementfunctie met teveel uren, teveel verantwoordelijkheid en de altijd negatieve feedback ruilde ik in voor een baan als koerier bij DHL. Ik had ineens de weekenden vrij, werkte nog maar vier lange dagen in plaats van zes, soms zelfs zeven. Ik was buiten en onderweg in plaats van altijd op dezelfde plek. Ik kon de zon weer voelen waar ik zo van hield, ik zat niet langer hele dagen binnen. Mijn leven was nog lang niet zoals ik het wilde, maar het voelde al meer als mijn leven, dit waren mijn keuzes en het bracht me veel meer vrijheid.

Hoe is er dan iets gaan veranderen in je leven in de richting van wie je wilt zijn en wat je echt wilt doen?

Toen ik echt begon te genieten van de kleine dingen in het leven en volledig kon accepteren waar ik op dat moment stond kwam er ineens een heel duidelijk beeld van wat ik wilde. Ik wilde op reis voor langere tijd, naar Azië. Ik besloot dat ik ook mijn dure appartement in ging ruilen voor een goedkopere plek om te wonen. Precies diezelfde week kreeg ik een berichtje van één van mijn vrienden. Adam vroeg me of ik bij hem wilde komen wonen, antikraak in een enorm kantoorgebouw. Een aantal weken later betaalde ik ineens nog maar een kwart van wat ik eerst betaalde iedere maand. Ik woonde nu aan de rand van het centrum en dichter bij mijn werk, nog meer tijd, geld en dus vrijheid. Ik heb in een half jaar voldoende geld bij elkaar gespaard. Ik heb een vliegticket geboekt naar Myanmar, een visum en inentingen geregeld en in de laatste week al mijn spullen verkocht. Nu was het tijd voor mij.

Had je dan geen plan verder?

Dat werd me dus regelmatig gevraagd door de mensen om me heen. Maar nee, ik had geen plan en juist dat vond ik zo fijn. Alles lag open. Ik vloog naar Myanmar en vanaf daar is mijn avontuur begonnen. Ik ontmoette de juiste mensen, ik vond de juiste boeken, ik had de juiste ervaringen. Ik ervaarde echt dat het universum een plan voor me had. Ik ervaarde dat wanneer je loslaat wie je denkt te moeten zijn en wat je denkt te moeten bereiken, er een plan in werking wordt gezet voor je. Iedereen is uniek, iedereen heeft zijn eigen unieke talenten. We hebben allemaal onze eigen interesses en zodra we die flow van interesse weer beginnen te volgen zoals je misschien even hebt gedaan toen je nog kind was – zonder de druk van iets te moeten bereiken of iemand moeten zijn – dan begint de reis van zelf-ontdekking, en daar ligt je zelfontwikkeling.

Dus ik hoef alleen mijn interesse maar te volgen?

Ja zo simpel is het. Het is belangrijk dat je de intentie hebt om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Zelfzorg is zelf-liefde en andersom. Je intuïtie zal je begeleiden, je interesse verandert continu en ontwikkelt zich zodra je die begint te volgen. Er komt wat op je pad, iemand verteld je iets, je ziet een boek, je bekijkt video’s over een bepaald onderwerp, je krijgt ideeën. Iets wekt je interesse en het enige wat je hoeft te doen is die flow met je volledige aandacht te volgen. Vergeet de wereld om je heen en ben daar waar je aandacht je heen leid. Laat achter je wat je altijd hebt gedacht te moeten bereiken, laat achter wie je altijd hebt gedacht te moeten zijn, gooi die rugzak leeg en gebruik alle energie voor jezelf. Dit zal je gaan opladen, dit zal je verder brengen dan je ooit dacht te komen in het leven. Er ontstaan kansen en mogelijkheden om je heen die je zelf nooit had kunnen bedenken. Mensen zullen zeggen dat je bent veranderd en dat ben je ook. Je voldoet niet meer aan het beeld wat ze van je hebben en dat hoeft ook niet. Je bent geboren om jezelf te zijn, niet om te voldoen aan andermans verwachtingen. Je bent geboren om expressie aan je eigen natuur te geven, om de flow van je eigen interesse te volgen met je volledige aandacht. Dit maakt je een echt rijk persoon, van binnen en van buiten. Dit maakt je echt succesvol, op je eigen termen, in je eigen tempo.

Ik weet wel wat ik wil, ik zit alleen vast in mijn leven met mijn huidige baan. Hoe verander ik dit?

Kleine stapjes zijn in mijn ogen het meest succesvol. Grote veranderingen en teveel willen in een te korte tijd gaat tegen je werken. Je gaat op die manier dingen forceren, je gaat haasten en stressen. Het is belangrijker dat je iets met plezier en je volledige aandacht doet zodat je er een gevoel van voldoening uit krijgt. Dat is belangrijker dan dat je er ‘succesvol’ mee wordt voor de ogen van een ander. Want, vraag jezelf eens af: wanneer ben je echt succesvol? Ben je dat wanneer je een bepaalde financiële waarde kan hangen aan wat je doet? Of ben je dat als je iets doet met een gevoel van voldoening? En natuurlijk is het de droom om te kunnen leven van wat je voldoening geeft, dat is een mooi doel om te hebben, maar laat het niet de intentie zijn. Dan doe je het voor het geld en dat veranderd de hele waarde van wat je doet en dit zal je gaan tegenwerken. Doe het voor de voldoening die het je geeft, doe het om jezelf te uiten op jouw unieke manier. Grote kans dat mensen en situaties zomaar samen lijken te komen op je pad. Grote kans dat het je meer brengt dan je ooit had durven dromen.

Heb je verder nog tips voor iemand die zijn leven compleet wilt veranderen?

We zijn gewoontedieren, als we met iets kleins beginnen en hier een gewoonte van maken wordt het moeiteloos. De volgende stap komt vanzelf en in plaats van dat de dingen die je veranderd je meer energie gaan kosten, gaan ze je meer opleveren. Je bouwt nieuwe gewoontes op en laat oude gewoontes los. Stapje voor stapje veranderd alles. Zorg beter voor jezelf. Eet beter, vind een betere balans tussen in-, en ontspanning, besteed minder tijd aan dingen die je niks opleveren en waarvan je weet dat het ongezonde gewoontes zijn. Besteed meer tijd aan jezelf en wat je echt wilt. Stop meer tijd in mensen die je energie geven, herken de vampieren en laat mensen los die de energie uit je zuigen. Alles veranderd van binnen en dit ga je zien om je heen. Na een tijdje kijk je terug met een voldaan gevoel. Je beseft je hoeveel je leven al niet veranderd is, juist door al die kleine dingetjes waarvan je één voor één bewust werd en dit stapsgewijs veranderde. Er is geen haast, er is geen tijdslimiet, er is geen finish line. Het gaat om de reis die je maakt. Dat is jouw leven leven. Zodra je ermee begint ben je al succesvol, op je eigen termen, in je eigen tempo. In mijn blog over de wet van de aantrekkingskracht kun je lezen hoe je nog meer inzicht en hiermee controle over je eigen leven krijgt. In deze blog lees je meer over gewoontes veranderen, loslaten en aanleren.

Zit je nu juist met meer vragen of zou je iets over een bepaald onderwerp willen lezen? Laat het me weten, stuur me gerust een DM of een mailtje. Wat is jouw ervaring in de reis van zelfontwikkeling? Deel het in een reactie!

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *