Body, Mind & Soul.

De reis is het einddoel

We leven in een maatschappij waarin alles binnen handbereik lijkt te zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in een enorm tempo zijn gaan leven. De reis is vervangen door een gefixeerd einddoel, een waarvan we overtuigd zijn geraakt dat dit ons het echte geluk en de volledige voldoening zal brengen. We willen alles zo snel mogelijk en lijken niet meer te kunnen genieten van de reis. We zijn chronisch op de vlucht geslagen voor het hier en nu, het huidige moment, het moment waarin alle dingen waar we naar verlangen verscholen liggen. En ze zijn niet eens verstopt, het staat allemaal recht voor onze neus. We zijn er alleen blind voor geworden door onze aangeleerde perceptie, gefixeerd op de fantasie van het einddoel wat altijd ongrijpbaar in de toekomst voor ons uit lijkt te blijven dansen.

Maar juist doelen zorgen er toch voor dat we ergens heen gaan?

Doelen zorgen daar zeker voor, maar maak van een doel geen einddoel. Iets buiten jezelf is altijd vergankelijk, zo ook elk doel wat je maar kunt stellen. Vaak voordat we onze doelen hebben bereikt, voordat ze binnen handbereik lijken te komen verzinnen we weer nieuwe doelen. We zijn altijd op zoek naar meer. En dat is iets moois, want het zorgt er inderdaad voor dat we ergens heen kunnen gaan. Op een gezonde manier zorgt dit ervoor dat we groeien terwijl we onderweg zijn naar deze doelen en er iets door ons heen tot uiting mag komen op een creatieve manier.

Zie je waar juist de groei plaatsvindt? Hier en nu. We groeien naar het doel wat we voor ogen hebben, maar als we daar geen aandacht voor hebben en alleen maar zo snel mogelijk onze doelen willen behalen, dan missen we de hele essentie. De essentie dat ben jij van binnen, niet het externe ding wat je denkt te willen behalen. Dat zijn slechts symbolen van jouw innerlijke staat.

Symbolen van overvloed

Materiële dingen zijn mooi. Het zijn de creaties van inspiratie die eens door iemand heenstroomde om dit in onze fysieke wereld te verwerkelijken. Het probleem is vaak dat we deze symbolen als het volledige doel zijn gaan zien en daarbij ons Zelf, onze ervaring van de reis compleet vergeten. Als ik om me heen kijk zie ik af en toe mensen die in de mooiste huizen wonen en daar ook echt van lijken te genieten met alle rust en liefde die ze uitstralen. Ze lijken aanwezig te zijn in het moment en genieten zichtbaar van de zonnestralen die ze opvangen en de persoon die ze zijn geworden tijdens hun reis door het leven.

Aan de andere kant zie ik mensen die dezelfde symbolen hebben verkregen die daar totaal niet van lijken te kunnen genieten. Ze scheuren agressief in hun dure auto rond, ze zijn altijd van alles aan het regelen en lijken geen aandacht te hebben voor zichzelf of wat er recht voor hun neus staat. Ze zijn vooral bezig met het beeld wat ze van zichzelf hebben, wat altijd voor de ogen van een ander bestemd is. De mensen om ze heen zijn slechts statusobjecten of middelen om iets voor elkaar te krijgen. Connectie met deze mensen lijkt onmogelijk omdat ze niet langer in verbinding staan met zichzelf. Ze zijn een slaaf geworden van de symbolen die voor overvloed staan.

De mensen die in connectie staan met zichZelf lijken deze symbolen vanzelf aan te trekken door te genieten van de reis door het leven. Door te genieten van de groei en alle creativiteit die daarbij door ze heen wilt stromen. Doelen komen daarbij vanuit de essentie van wie ze zijn en zijn richtingsaanduidingen, zeker geen einddoelen. Een einddoel is een illusie. De natuur van het leven is dat alles altijd veranderd en dit altijd zal blijven doen.

Door aanwezig te zijn ontstaat een positieve flow

Wanneer je het leven als een oneindige reis kunt gaan zien, stel je jeZelf open voor nieuwe ervaringen. Ervaring is de enige echte leermeester. Wanneer je leert van het leven en groeit van alle ervaringen die je bewust meemaakt omdat je aanwezig bent in het hier en nu zullen ook je doelen met je meegroeien. Ze zijn richtingsaanduidingen geworden in plaats van dingen waarvan je denkt dat het je einddoel zal zijn. Er is niet iets buiten jeZelf wat jou gelukkig gaat maken, dat is iets wat je altijd met je meedraagt. En zodra je dit begint te dragen zal het ook steeds minder uitmaken wat zich van buiten afspeelt. Je leert juist genieten van de kleine dingen. Je kunt gelukkig leren zijn in elke situatie en daarmee overstijg je vanzelf je huidige situatie als je dat wenst. Door alles te accepteren zoals het is en weer terug in het moment te komen – zoals je deed wanneer je hier op aarde kwam en als kind alles als een groot avontuur ervaarde – ga je overal kansen en mogelijkheden zien. Door het moment te ontvluchtten met een fixatie op een zogenaamd einddoel zit je in je hoofd en projecteer je eigenlijk de hele tijd het verleden op de toekomst, met alle problemen en risico’s die je daar gezelschap houden.

Door te stoppen met haasten en de touwen wat te laten vieren kom je terug in het moment, waar je je zomaar bewust kunt worden van alle kansen en mogelijkheden die altijd al recht voor je neus leken te staan.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *