Body, Mind & Soul.

Kleine beetjes vormen het grote geheel

Miljarden cellen vormen je lichaam. Miljarden lichtpuntjes vullen de hemel. Dit zijn kleine onderdelen van een veel groter geheel. Onze zon is een reusachtige energiebol, maar als je bedenkt dat het slechts één van die sterren is die je ‘s nachts aan de hemel ziet, dan besef je dat het maar een klein stukje is van het grotere geheel. En toch bracht deze zon grote veranderingen in het oneindige universum vol kansen. Jij en ik hebben ons leven te danken aan deze zon. Het is dan eigenlijk ook altijd ons eigen perspectief wat iets als groot of klein maakt.

Met baby steps leer je lopen en dit levert je veel op in de rest én meteen het grootste deel van je leven. Je bent er bijna een jaar mee bezig om er een skill van te maken die je onder de knie hebt. Een aantal jaar later is het een van de meest basic dingen die je doet. Het is een gewoonte van je geworden, iets wat je doet zonder dat er nog bewust aandacht aan besteed hoeft te worden. Voor je het weet ren je rond en klim je in bomen. En zo werkt het met alles in het leven zo’n beetje. We zijn gewoontedieren. Het begint met de keuze om iets nieuws te leren. Ten eerste observeren we en leren we het begrijpen. Vervolgens gaan we het toepassen met bewuste aandacht. Dit kost veel energie, ons zenuwstelsel is druk bezig nieuwe banen aan te leggen. Eerst zijn het hobbelige zandwegen en na voldoende herhaling zijn deze wegen zo ontwikkelt dat het snelwegen geworden zijn. Neurologische connecties die sterk geïntegreerd zijn in ons zenuwstelsel. Dit werkt zo met de acties die we uitvoeren, maar ook met de gedachtes die we denken.

Dus we creëren een gewoonte simpelweg door iets te herhalen?

We maken inderdaad een gewoonte met genoeg herhaling. Dat is natuurlijk best logisch, maar toch maken we weinig gebruik van deze kennis. We maken liever drama en zien veel dingen als vaste factoren, in plaats van in te zien dat we het onszelf gewoon heel erg moeilijk maken. En zelfs dat zijn aangeleerde gewoontes. Omdat je onwetend bent, kan het tegen je gebruikt worden. Bijvoorbeeld, drama, dat zit niet in je natuur. Je leert het van de tv programma’s die je kijkt en de mensen om je heen die hetzelfde doen. De drama in je hoofd is de mind die erop losgaat om een mug zo snel mogelijk in een olifant te veranderen, een aangeleerde gewoonte die heel wat mensen onbewust met zich meedragen.

Drama lijkt inderdaad niet iets waarmee je geboren wordt als mens, en wat bedoel je met vaste factoren?

Dingen die vast lijken ontstaan met labels, we benoemen maar al te graag alles wat we zien. Aan de ene kant handig omdat je zo makkelijk kunt benoemen waar je het over hebt, maar aan de andere kant hangen we vaak een waarde aan een term, omdat we ervoor kiezen om dit zo te zien. Veel chronische ziektes en aandoeningen zijn bijvoorbeeld ook minder chronisch dan we denken. Veel zogenaamd vaste feiten zijn slechts massaal geaccepteerde begrippen en blijken helemaal niet zo vast te zijn. Kijk naar de feiten en laat los wat vanuit de verhalen van de mind komt. Doe zelf onderzoek en experimenteer voordat je iets als vast feit accepteert. Maak keuzes vanuit je eigen ervaring, leef niet als een papegaai. Ik had van alles in mijn leven gewoon kunnen accepteren, dat had me zeker niet gebracht waar ik nu ben en dan was ik ook niet de persoon geworden wie ik nu ben.

Wat bedoel je precies met dingen als vastzetten door het zo te zien?

Ik kan een hoop ziektes en afwijkingen benoemen die we als vaste feiten zien, die we moeten accepteren wanneer we dit label krijgen. Toch wordt meer en meer het tegendeel bewezen en blijken we slechts onwetend te zijn van wat onze levensstijl met ons doet. Dingen zoals voeding, lichaamsbeweging, aangeleerde ongezonde denkpatronen, onverwerkte emoties, enzovoort zijn vaak onderliggend. Maar ook hoe we onze levensverloop zien. De keuzes die we van hieruit maken die ons leven vormen. Het feit dat we niet inzien dat de ‘feiten’ die we zien geen feiten zijn, maar slechts een aangeleerde perceptie. We zijn verteld door onze ouders, leraren, media en de mensen om ons heen wat wel en niet mogelijk is. We zijn dit vanaf jongs af aan gaan herhalen in ons hoofd en dit is een gewoonte geworden. En net als met leren lopen doe je dat eerst bewust, vervolgens doe je het volledig automatisch. Je bent vanaf jongs af aan beïnvloed op deze manier, waardoor het al een gewoonte van je is geworden voordat je bewuste keuzes maakte om dingen wel of niet te integreren. Alle processen draaien op de achtergrond via die neurologische banen die je hebt opgebouwd en het is jou gaan besturen.

Dat klinkt best wel eng, hoe kom je van iets af waarvan je niet eens meer bewust bent?

Door bewust te worden van wat je doet in je leven. Begin met het observeren van je gevoel. Elke keer als je een negatieve emotie voelt, steeds wanneer je weerstand of obsessie ervaart, wordt er dan van bewust wat dit veroorzaakt. In het begin zal je dingen gaan opmerkingen achteraf, wanneer de situatie al voorbij is. Dat is goed, je wordt bewust. Zie het positief, je kunt er nu iets aan gaan veranderen. Blijf dit doen en na een tijdje ben je bewust op het moment dat je reageert en als je geduld en doorzettingsvermogen hebt ben je op een gegeven moment de reactie voor. Hier ontstaat de ruimte om de gewoonte te veranderen. Vervang de gewoonte door een nieuwe keuze te maken met een positieve intentie. Doe dit net zolang tot dit je nieuwe gewoonte is geworden. Je zult begrijpen dat wanneer je iets je hele leven al doet, dat die gewoonte een snelweg is in je netwerk. Een sterke connectie heeft meer tijd nodig om af te zwakken en dat gebeurt met bewustwording en acceptatie. Wordt niet boos of gefrustreerd met jezelf. Je hebt dit altijd automatisch gedaan, zie het als een overwinning steeds weer wanneer je ervan bewust wordt wat je altijd onbewust hebt gedaan. Met kleine stapjes verander je de gewoonte die je wilt veranderen in een gewoonte die je verder gaat brengen in het leven. Afwijzing, frustratie en ontkenning versterken je oude gewoonte. Acceptatie, observatie en loslaten verzwakken de gewoonte en brengen met tijd de ruimte voor nieuwe keuzes. Tijd en herhaling maakt van deze nieuwe keuzes nieuwe gewoontes. Wat onderzoek, een beetje observatie, genoeg geduld en een sterk doorzettingsvermogen heb je nodig om de knopen los te laten komen. Meditatie is een krachtige tool waarbij je jezelf in een mindstate brengt waarin dit een automatisch proces wordt. Wanneer je dagelijks mediteert wordt alles makkelijker. Je ziet alles met meer helderheid en met de tijd lijken de knopen bijna vanzelf te verdwijnen.

Maar er is zoveel in mijn leven wat ik wil veranderen, waar begin ik?

Werk met wat je ervaart. Ben in het moment en richt je aandacht op wat recht voor je neus staat. Nadenken en nog eens nadenken maakt alles alleen gecompliceerder dan het eigenlijk is. Dat is die drama, complexiteit die je kunt maken van de meest simpele dingen. Volg je gevoel en wanneer je een negatief gevoel ervaart weet je dat je iets hebt gevonden. Stapje voor stapje, beetje bij beetje, zo verander je het grote geheel. Drastische veranderingen forceren creëert een split in jezelf. Zie het als het volgen van een dieet, het is gedoemd om te falen. Je doet het ene en voelt het andere, maar deze twee moeten op één lijn zitten. Stapje voor stapje kun je steeds door bewustwording een nieuwe keuze maken in het moment dat je iets voelt. Neem alle verantwoordelijkheid, zonder weerstand of obsessie. Laat gaan wat je hoort, wat je denkt, wat je voelt en zet een intentie. Wie wil je zijn? Waar wil je heen? Dat wordt je nieuwe richting. Blijf de betere keuzes maken, hou je vast aan je intenties en na verloop van tijd creëer je daarmee nieuwe gewoontes.

Ik weet vaak niet wat ik voel, ik lijk niet zoveel te voelen. Kun je dit ook op andere gebieden toepassen in je leven om verandering teweeg te brengen?

Zeker kan dat, zo heb ik het zelf ook gedaan. Ik wist niet wat ik dacht, ik leek niks te voelen, ik was hard en gevoelloos geworden. Dus ik begon te observeren wat ik deed, de gewoontes die ik had. Ik bouwde alcohol, drugs en feesten stap voor stap af en verving dit beetje bij beetje met nieuwe gewoontes zoals gezonde voeding, lichaamsbeweging en meditatie. Het is niet van de ene dag op de andere veranderd. Het is al bijna zeven jaar geleden dat ik andere keuzes begon te maken. Als ik terugkijk ben ik nu een compleet ander persoon, ik heb een totaal ander leven. Ik volgde de flow van mijn interesse en ging van het ene onderwerp naar het andere. Ik werd me eerst bewust van de overduidelijke gewoontes die ik had voor subtielere gewoontes tot mijn aandacht kwamen. Ik begon weer te voelen en kreeg meer en meer inzicht in mijn mind en de denkpatronen die zich op de achtergrond afspeelde. Het is een proces, na een tijdje leer je daarvan te genieten en zie je de waarde van de baby steps die je maakt. Het zijn de kleine dingen die het grote geheel vormen. In het begin kan het als zwaar en onmogelijk voor je voelen. Maar zoals ik schreef in ‘De Kracht van Woorden’: vervang de woorden. Niks is onmogelijk. Zie problemen als uitdagingen. Ga door alles wat je voelt heen, accepteer het en laat het gaan. Het is je eigen verzet tegen alles wat het in stand houdt. Je kunt letterlijk alles aan. Begin met de dingen die je kunt veranderen, maak er een gewoonte van en het volgende komt vanzelf, op het juiste moment, wanneer je daar klaar voor bent. Je zult zien dat je steeds meer energie en helderheid begint te ervaren. Je wordt sterker, je wordt steeds meer jezelf. Je weet steeds beter wie je bent van binnen en waar je heen wilt in het leven. Je maakt nieuwe keuzes, jouw keuzes. Het voelt steeds meer als jouw leven, want het is jouw leven.

Heb je nog een laatste tip voor iemand die echt niet weet of aanvoelt waar te beginnen?

Begin met beter voor jezelf te zorgen. Zelfzorg is zelfliefde en zelfliefde is zelfzorg. Met de één groeit het ander. Begin gezonder te eten, creëer een meer actieve of misschien juist een wat minder actieve levensstijl. Neem wat meer tijd voor jezelf en behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden. Dit gaat je hele leven veranderen. Stapje voor stapje, die kleine beetjes vormen uiteindelijk het grote geheel.

Vragen? Die beantwoord ik graag. Mail me of stuur een DM via Instagram. Zit je zelf in dit proces? Waar sta je? Waar loop je tegenaan? Deel het en misschien help je zomaar een ander door jouw ervaring te delen. Reageer hieronder of op Instagram!

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *