Body, Mind & Soul.

Hoe is het om HSP te zijn?

Als je zelf bij de 20% van de mensen hoort die HSP is weet je waarschijnlijk wel waar dit voor staat. Het is een term waar Elaine Aron mee is gekomen tijdens haar zelfonderzoek. HSP staat voor Highly Sensetive Person. In Nederland gebruike we de termen hooggevoeligheid en hoogsensitief. Er zijn veel misverstanden over mensen die geboren zijn met dit en als HSP zijnde deel ik graag mijn verhaal.

Vaak denken we bij gevoelig aan een afwijking, dit ervaarde ik zelf in ieder geval zo als kleine jongen die zich anders voelde. Ik voelde me anders dan anderen, en dat was ik ook, maar ik voelde me vooral verkeerd, alsof ik niet goed genoeg was en dit heeft me door mijn leven heen enorm beïnvloed. Het heeft dan ook zo’n dertig jaar geduurd voor ik inzag dat mijn ‘zwakte’ juist een kracht is.

Je bent emotioneel gevoeliger toch?

Het is niet zo zeer dat je alleen gevoelig bent op emotioneel vlak, dat is slechts een deel van wat het is en wat het makkelijkst wordt opgemerkt door de mensen om je heen. Dit is dan hoe je ook gezien wordt door de mensen om je heen en dan krijg je een laag gevoel van eigenwaarde omdat het niet ‘normaal’ is dat je zo gevoelig bent, dus dan moet er wel iets mis zijn met je. Vooral als man zijnde in mijn ervaring is dat vreemd, want we moeten natuurlijk voldoen aan het beeld van man zijnde wat voor ons is neergezet in ‘the cold world’. Hollywood films, tv series en zelfs het speelgoed wat kinderen voor hun neus krijgen geven onze maatschappij een bepaald ideelbeeld van hoe een man hoort te zijn. Fysiek sterk en gespierd, emotioneel gesloten en mentaal hard en afstandelijk. Je wordt succesvol wanneer je concurreert en domineert met de andere alpha’s. Dat is natuurlijk allemaal bullshit, maar helaas wordt de maatschappij grotendeels nog steeds beïnvloedt door het lachwekkende stereotype van de zogenaamd krachtige man in de slechte Hollywood films die allemaal op hetzelfde script gebaseerd lijken te zijn. Maar dat is ook weer iets waar je als HSP te makkelijk doorheen kijkt.

Wat zijn dan de andere aspecten van hoogsensitiviteit?

Elaine Aron heeft dit mooi benoemd vanuit haar onderzoek als ‘DOES’. Niet elke HSP is hetzelfde natuurlijk. Ieder persoon is uniek, de ene persoon kan ook een stuk gevoeliger zijn dan een ander en daar geeft dit ook meer inzicht in. Je hebt dus ‘Depth of processing’. Als HSP ervaar ik dat ik alles een stuk dieper verwerk dan andere mensen om me heen. Zodra ik iets via één van mijn zintuigen binnenkrijg zoals bijvoorbeeld een boek wat ik lees, dan wordt de informatie die ik opneem door wat ik lees meteen gelinkt aan alles wat ik ooit in me heb opgenomen. Mijn mind gaat combinaties maken en dit leidt tot inzichten op alle vlakken waar het een link vindt. Maar niet alleen als ik een boek lees, ook als ik naar een kunstwerk kijk, als ik de natuur observeer of wanneer ik naar een atleet kijk die een beweging uitvoert.

Hoe kan het observeren van de natuur tot inzichten leiden?

Laat ik een voorbeeld nemen. Ik had planten in mijn appartement en ik vond het fascinerend om de groei te observeren van deze planten. Ik observeerde hieruit de weg van de minste weerstand, hoe een plant omgaat met energie en groeit en hoe wij mensen onze energie op dezelfde manier kunnen gebruiken door het onderbewuste als energiebron door ons heen die weg te laten zoeken en hiernaar te leren luisteren. En misschien begrijp je niet eens wat ik hiermee bedoel, dat is dus de diepte van iets verwerken, zulke dingen kunnen linken en op een ander niveau begrijpen. Als ik bijvoorbeeld naar een danser kijk, dan voel ik precies wat deze persoon doet in mijn eigen lichaam, ik voel de energie van de muziek en de expressie hiervan door het lichaam. En zelfs hieraan kan ik weer de weg van de minste weerstand van de plant die groeit linken, als de energie die zich uit via het lichaam die je voelt vanuit de muziek. En dit is voor mij heel simpel en duidelijk allemaal, maar snap je nu hoe lastig het is om uit te leggen wat er in mijn hoofd omgaat? Dit is misschien wel allemaal wartaal voor je.

Waar staat de volgende letter in DOES voor, misschien wordt het dan iets duidelijker?

De volgende letter staat voor ‘Overstimulation’. Dit is dus ook iets waar je mee moet leren omgaan als HSP zijnde. Omdat je zoveel meer te verwerken hebt, moet je af en toe ook even de tijd nemen om alle prikkels te verwerken. Soms moet ik mezelf even afzonderen om mijn mind de ruimte te geven alles te kunnen verwerken. Door onze maatschappij die draait op een hoog tempo met veelal gehaast gedrag en veel prikkels om je heen moet je daar af en toe even afstand van nemen. Een wandeling maken in de natuur, meditatie, yoga, hardlopen, andere vormen van sport of de juiste muziek zijn onder andere dingen die ik daarvoor gebruik. Het is ook zo dat ik alles in mijn omgeving opvang en kan ‘lezen’, maar dus ook moet verwerken. Drukke plaatsen met veel mensen, harde geluiden, felle lichten en een negatieve sfeer zijn dus ook dingen die snel voor overstimulatie zorgen en extra hard binnen kunnen komen. Maar zoals ik al zei is iedere HSP verschillend en is dus ook elke van deze aspecten anders voor elke persoon. Ik ben ook beter gaan aanvoelen wanneer ik overgestimuleerd begin te raken. Ik neem meer en eerder tijd voor mezelf om te ontladen en heb ook manieren gevonden om met bepaalde situaties om te gaan.

Wat zijn van die manieren om met bepaalde situaties om te gaan?

Een drukke plek is een plek waarbij ik snel overgestimuleerd raak, vooral wanneer er veel harde geluiden zijn of in de avond felle lichten. India is de perfecte plek om daar allemaal mee om te leren gaan omdat het erg intens is, iedereen staart  ook nog eens naar je, wijst naar je, praat over je. Je bent niet alleen in de drukte, je lijkt er ook nog eens het middelpunt van te zijn. De ‘S’ van DOES staat voor ‘Sensing the subtle’, je bent je bewust van alle subtiele dingen die een ander waarschijnlijk niet eens zal opmerken wanneer er bewust op gelet wordt. Je bent gevoeliger voor alles om je heen, verwerkt het op een dieper niveau en dan raak je dus ook sneller overgestimuleerd. De afgelopen jaren heb ik geleerd hoe ik hier beter mee om kan gaan en hoe ook mijn eigen mindset hier weer invloed op uitoefent. Om voor te zijn dat je steeds jezelf moet afzonderen kun je met de prikkels leren omgaan door zoveel mogelijk ruimte aan de verwerking te geven terwijl je in de situatie zelf bent. Ook de prikkels verminderen kan met kleine dingen, zoals de zintuigen meer afschermen heeft al een krachtig effect om overstimulatie te voorkomen. Het dragen van een zonnebril, capuchon of koptelefoon doet veel. Ik heb geleerd me te focusen op bepaalde punten in drukke situaties en oogcontact soms wat minder snel en lang aan te gaan.

Waarom ontwijk je soms oogcontact in drukke situaties en hoe voel je dan wanneer dit wel aan te gaan?

De ‘E’ van DOES staat voor ‘Emotional reactivity’. Dit betekent dat je emotioneel sterk voelt van binnen en dus emotioneel sterker op dingen reageert. Dat is dus dat ding wat de mensen om HSP’s heen snel zullen opmerken. Maar in combinatie met het aanvoelen van het subtiele en dit emotionele maakt het je in mijn persoonlijke ervaring in ieder geval een sterk empatisch persoon. En dat kan in drukke situaties lastig zijn, omdat je alle emoties om je heen niet alleen opvangt, maar vooral via oogcontact meteen afleest en aanvoelt wat er in die persoon omgaat. En dit moet je dus allemaal verwerken, dit gaat allemaal door je heen. Je voelt alles, je mind verwerkt dit dan weer door te linken en combineren en dit kan vaak tot veel gedachtes en emoties leiden, wat niet altijd fijn is. Je leert snel, maar ook veel en dit heeft soms echt even de ruimte nodig om verwerkt te worden en te integreren in je mind. Meditatie is dan ook niet iets wat ik alleen doe omdat ik het fijn vind, ik heb het nodig.

Wat bedoel je met subtiele dingen aanvoelen?

Je leest de mensen om je heen, je ziet alle details om je heen, je neemt letterlijk alles wat om je heen gebeurt in je op. Dit kan overweldigend zijn, maar het kan ook geweldig zijn. HSP kan als een vloek aanvoelen, tot je het als een kracht leert gebruiken. Bijvoorbeeld in India kwam ik samen met Roberto op het drukke treinstation in Delhi. Hij vroeg waar we heen moesten, mijn vinger wees meteen naar de juiste plek. Je mind vangt letterlijk alles om je heen op en wanneer je dan je mentale aandacht richt op wat je zoekt krijg je meteen vanuit al deze informatie een intuitief antwoord wat voelt als instinct van je lichaam. Hij vroeg zich af hoe ik in die split seconde kon weten waar we heen moesten en ik besefte me toen duidelijk dat dit dus een deel van die HSP kracht is. Ik hoef niet te zoeken, alleen maar de juiste vragen te stellen, mijn zintuigen hebben de complete omgeving al mentaal opgenomen en ik kan ‘aanvoelen’ waar mijn aandacht te richten voor de juiste antwoorden.

Kun je voorbeelden noemen van hoe je het als vloek kunt ervaren en hoe je dit dan omzet in een kracht?

Waar ik denk ik de meeste moeite mee heb gehad is dat iedereen liegt op een bepaald niveau en dat je je daar heel erg bewust van bent. Dit heeft me veel angst en onzekerheid gebracht in mijn leven. Wat mensen zeggen en wat ze van binnen voelen zit vaak niet op één lijn, vooral vroeger was dit erg verwarrend voor me en is waarschijnlijk ook een van de redenen geweest dat ik me ben gaan afsluiten. Iemand zegt het ene, doet het andere en voelt iets wat zelfs van beide compleet afwijkt. Dat is verwarrend als je niet begrijpt wat dit allemaal betekend en als de mensen je dan ook nog eens voor gek verklaren. Je gaat aan jezelf twijfelen en proberen iemand te zijn die wel voldoet aan de eisen van de mensen om je heen. Je gaat je gevoeligheid gebruiken om aan te voelen wat gewenst is en wat niet en leven naar wat je denkt te moeten zijn. Ik deed er alles aan om wie ik echt was van binnen te verstoppen en raakte steeds verder verwijdert van mezelf. Tot ik leerde begrijpen hoe mijn mind functioneert, tot ik mijn eigenwaarde begon in te zien en mijn ‘vloek’ leerde te gaan gebruiken als kracht. Mijn zwakheden waren eigenlijk mijn krachten en dat inzicht alleen al gaat heel je leven stukje bij beetje veranderen. Je begint jezelf stukje bij beetje terug te vinden onder alle maskers die je bent gaan dragen. Zelfzorg brengt je terug naar zelfliefde en het leven veranderd langzaam weer van een enge koude plek waarin je hard en koud moet zijn om te overleven in iets moois om van te genieten.

HSP is vrij ingewikkeld. Om ermee om te gaan, maar ook zeker om te leren begrijpen wanneer je niet zo geboren bent. Ik hoop dat ik hiermee een iets duidelijker beeld hebt gecreëert voor beide kanten om elkaar te steunen en hiermee om te leren gaan. Als we samen werken kunnen we van de wereld een mooie plek maken. Een plek waarin diversiteit samenkomt en we leren te leven als een groter geheel waarin zowel de invividu als het grotere geheel op één staan. Door jezelf op één te zetten, zet je vanzelf een ander op diezelfde plek. Je begrijpt vanzelf wat ik daarmee bedoel wanneer je dit ervaart, van binnen en van buiten.

Heb je zelf ervaring als HSP zijnde, of misschien leef je met zo iemand? Deel je ervaring in een reactie onder deze blog of op Instagram. Zit je met vragen? Stuur me een DM of mailtje.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *