Body, Mind & Soul.

De kracht van woorden

De taal die we spreken is krachtig, krachtiger dan we ons vaak bewust zijn. De woorden die we gebruiken vormen ons perspectief op het leven. Ze bepalen hoe we ons voelen en hoe we mensen, situaties en ons gevoel interpreteren. Ben jij ervan bewust wat voor woorden jij gebruikt en hoe ze je leven beïnvloeden?

Veel mensen denken bij spreuken aan iets bovennatuurlijks. Dat het iets mytisch is, of zelfs iets is wat je alleen in films ziet. Maar de woorden die je gebruikt zijn spreuken vol kracht. ‘Waar gaat dit heen?’ zul je denken. Ik ga het hier niet hebben over heksen en voodoo, maar hoe jij met een andere keuze van woorden jouw leven compleet kunt veranderen. De woorden die je gebruikt beïnvloeden de processen in het lichaam, de werking van de hersenen en het leven om je heen. Je kunt je hele leven veranderen door een verandering van woordkeuze.

Hoe kunnen woorden mijn leven veranderen?

Laat ik dan maar meteen een voorbeeld noemen wat voor mij erg krachtig is. We gebruiken vaak het woord ‘moeten’. Ik moet dit, ik moet dat, we denken van alles te moeten. Maar dit is een erg zwaar beladen woord, er ligt een bepaalde druk op van buitenaf. Als je zegt ‘ik moet zo naar een afspraak’, van wie moet je dat dan? Het is iets wat je zelf hebt afgesproken en ingepland, dus dan neem ik aan dat het iets is wat je wilt doen. Als je zegt ik ga zo naar een afspraak, dan veranderd meteen de hele waarde van wat je uitspreekt. Zo voelt het alsof je het wilt, omdat het je eigen keuze is. Wanneer je zegt dat je moet, dan voelt het alsof je een slachtoffer bent van de situatie en dit voelt zwaar.

Maar vaak moet ik toch afspraken nakomen waar ik ook geen keuze in heb?

Je hebt altijd een keuze. Bijvoorbeeld, je gaat naar de tandarts, dat voelt vaak alsof we moeten. Maar het is helemaal aan jezelf, je kunt ook niet gaan, jouw keuze. Je maakt er iets zwaars van door te zeggen dat je moet gaan. Op die manier ga je er al met een zwaar gevoel heen voordat je daadwerkelijk in die stoel ligt en er ook echt iets met je tanden is. Wanneer je het luchtig maakt en zegt ‘ik ga naar de tandarts’, dan voelt het als iets waar je zelf voor kiest en hoeft het helemaal niet zo’n negatieve lading te hebben. Veel mensen hebben een nogal negatief perspectief op de dingen die ze doen en het leven wat ze leven door de woorden die ze gebruiken, dat maakt het leven een stuk zwaarder dan het werkelijk is.

Heb je misschien een iets minder algemeen voorbeeld dan naar de tandarts gaan?

Gisteren vroeg een vriend me om advies. Hij voelde een druk omdat hij zijn bedrijf up en running wilt hebben voor hij terug is in Chili. Hij zei dat hij de logo’s klaar moest hebben, de video’s moest hij nog afmaken en een plan voor de volgende stappen moest af zijn. Ik vertelde hem dat ik hetzelfde voelde bij de dingen die ik hiervoor deed in Nederland. Als ik bijvoorbeeld een blog af moest hebben op een bepaalde datum, dan voelde ik een enorme druk en ging ik met dit gevoel aan de slag. Ik zocht informatie op, ik schreef een blog waarvan ik dacht dat dit de juiste info zou zijn en het resultaat was nooit goed genoeg voor mijn gevoel. Toen ik de gedachtes in mijn hoofd observeerde die daartoe leidde, besefte ik dat een andere keuze in woorden er iets heel anders van maakte. ‘Ik moet niks, ik wil dit’. En wanneer iets vanuit ‘willen’ komt in plaats van ‘moeten’, dan veranderd die druk die je hebt in motivatie. ‘Ik wil dit, voor mezelf’. De druk van buitenaf valt meteen weg, je moet tenslotte helemaal niks. Van wie moet je het? Je wilt het zelf. En vanuit daar werk je met geïnspireerde wilskracht. Probeer het zelf maar uit. Wanneer je iets denkt te moeten, verander dit dan meteen in ‘ik wil dit doen’. De negatieve druk veranderd meteen in positieve motivatie. Iets willen is krachtig, iets moeten voelt zwaar.

Dat klinkt goed, maar is dat het enige wat we met woorden kunnen doen?

Alle woorden en zinnen die je gebruikt beïnvloeden hoe je tegen situaties aankijkt. Dat perspectief brengt je een bepaald gevoel van waaruit je dus zal handelen. Bijvoorbeeld angst en opwinding, ze veroorzaken precies hetzelfde gevoel in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je begint te zweten onder je oksels, je handpalmen voelen klam aan en je voelt een spanning in je lijf. Je voelt dit misschien opkomen wanneer je voor een taak staat zoals een gesprek met je baas, een sollicitatiegesprek of spreken voor een groep mensen. Bedenk een situatie waarin jij dit zou voelen. Grote kans dat je mind hierop reageert met angstige gedachtes die het nog erger maken. Je komt terecht in een negatieve cyclus die de angst versterkt wat zomaar tot een paniek aanval kan leiden en je zeker niet gaat helpen in de situatie die komen gaat. Tel tot tien en zeg tegen jezelf ik voel me opgewonden. Je kunt denken aan een positieve uitkomst van de situatie die komen gaat. Je mind luistert naar jouw positieve input en laat de gedachtes die leiden tot angst achterwege. Je creëert een ander verhaal en gaat met een positief gevoel de situatie in, grote kans dat het dan ook tot iets positiefs zal leiden.

Dus ik kan mezelf positief veranderen door verhalen te verzinnen?

Zijn het niet de verhalen in je hoofd die leiden tot een negatief perspectief? Is het niet jouw negatieve perspectief wat je met een negatief gevoel laat handelen? Je mind zoekt naar dingen waar jij aandacht aan geeft. En vanuit de conditionering van de mind zoekt het vaak naar negatieve dingen. We kijken naar drama op tv, onze mind gaat op zoek naar drama in ons leven. We kijken naar negatieve nieuwsberichten, onze mind zal de wereld om ons heen zo bekijken en zoekt naar dingen om dit te bevestigen. We worden geleerd om in problemen en risico’s te denken op school, onze mind gaat op deze manier op zoek naar problemen en risico’s. Wat als je in plaats van drama, je interesse zou gaan volgen en dingen bekijkt die je interessant vindt? Wat als je in plaats van het negatieve nieuws zelf om je heen leert kijken, of misschien positief nieuws bekijkt als je toch nieuws wilt volgen? Dan heb je hele andere dingen waar je mind zich op zal richten om dit te bevestigen om je heen, je krijgt een veel positievere kijk op het leven. En wat als je de woorden ‘problemen’ en ‘risico’s’ vervangt door ‘uitdagingen’ en ‘kansen’? In mijn ervaring veranderd dit de hele werking van je mind. Het veranderd het perspectief op de hele wereld om je heen. Je krijgt een flow van interesse in dingen die leiden van het ene naar het andere wat jouw leven een andere richting instuurt, weg van alle drama bullshit. Je gaat kansen zien waar je voorheen risico’s scenario’s zag. De ‘problemen’ worden uitdagingen. Je creëert ineens je eigen leven, je neemt de touwtjes in handen. Van de slachtofferrol die je speelde promoveer je naar regisseur van je eigen leven.

Bekijk je dan de wereld niet heel erg door een roze bril? Moeten we niet iets realistischer zijn?

Is het niet beter de wereld door een roze bril te bekijken dan de negatieve visie die je voorgeschoteld wordt? De realiteit is er altijd om je heen in elk moment. Er is niks ‘realistischer’ aan een duistere visie van problemen en risico’s, dan aan de ‘roze bril’ vol uitdagingen en kansen. Het is niet dat je de realiteit om je heen niet meer ziet, je bent juist met meer aandacht aanwezig in het moment. Het woord probleem maakt iets zwaar en negatief. Een uitdaging maakt daar iets van waar je mee kunt dealen, iets wat op te lossen is. Wanneer je iets ziet als probleem leidt dat vaak tot het niet ondernemen van actie, je voelt je een slachtoffer en houdt jezelf in precies dezelfde situatie. Risico’s zijn verhalen in je hoofd die je zijn aangeleerd, vaak via school en tv, door andere mensen. Uitdagingen laten je groeien en brengen je leven meer kwaliteit. Kansen zijn mogelijkheden die ergens heen kunnen leiden en je leven een positieve richting kunnen geven.

Ik zie niet zo in hoe school en andere mensen mij daarin kunnen beïnvloeden?

Je leert van jongs af aan wat voor woorden je gebruikt door je leefomgeving. Mensen om je heen, de media, school, noem maar op. Als je ouders bijvoorbeeld altijd negatief praten over andere mensen, dan is er een grote kans dat jij op dezelfde manier woorden kiest en verhalen verteld in je hoofd over de mensen om je heen. Je mind zal dit automatisch blijven doen, tot je er bewust van wordt, dan kun je ervoor kiezen andere woorden en verhalen te gebruiken en je te richten op positieve aspecten van mensen om je heen. En zoals ik al zei, op school wordt je geleerd om in problemen en risico’s te denken en vaak vind je dit ook terug op de werkvloer. Leer je om deze woorden te veranderen in uitdagingen en kansen, dan vindt er een aandachtsverandering plaats waarin je dit om je heen zult gaan zien.

En hoe zit er kracht in de woorden die ik uitspreek richting andere mensen?

Dit kun je zelf ervaren. Hoe voelt het als iemand positief reageert op wat je verteld? Hoe voelt het wanneer iemand negatief reageert? Dit doet iets met je toch? Er zijn zelfs verschillende onderzoeken gedaan waarbij onderzoekers woorden uitspraken tegen water, en tegen planten. De structuur van het water werd onder een microscoop bekeken. Wanneer er een negatieve lading hing aan de woorden zoals bijvoorbeeld ‘you disgust me’, dan bracht dit een chaotische ongezonde structuur in het water. Wanneer het met een positieve lading was zoals ‘love and gratitude’, dan ontstonden er prachtige structuren. Ditzelfde is bij planten gedaan en leidde tot planten die afstierven aan de ene kant en planten die prachtig groeide aan de andere kant. Het onderzoek is zelfs bij rijst in potten gedaan. De rijst bleef langer in perfecte staat van positieve woorden dan de rijst zonder aandacht en begon letterlijk te rotten van negatieve woorden. We zijn allemaal hetzelfde van binnen. We voelen wat woorden doen en dit beïnvloedt hoe we ons voelen. En zoals ik schreef in schreef in ‘Do Good, Feel Good, Receive Good’, spreek positieve woorden uit richting andere mensen, dit zal je een goed gevoel geven van binnen en je zult meer positiviteit gaan ontvangen. Zo werkt het leven.

Let op de woorden die je uitspreekt, let op de woorden die je denkt. Verander je taal, verander je leven. Dit kan zowel een positieve wending nemen als een negatieve, de keuze ligt bij jezelf. Heb je vragen na het lezen van de blog? Heb je suggesties voor een onderwerp waar je meer over zou willen lezen? Stuur een DM op Instagram of een mailtje. Heb je zelf ervaring met de kracht van woorden? Laat het weten in een reactie hieronder of via Instagram!

Live, Love, Shine.

Mark

@marrkb

@liveloveshinenl

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *