Body, Mind & Soul.

Alles mag, niks moet.

Ik liep net buiten in de (voor Nederlandse begrippen) storm, die we tegenwoordig ook al een naam geven: ‘Ellen’ dus blijkbaar. Ik voelde niet alleen de kracht van de wind die we allemaal fysiek voelen. Ik voelde de energie die de wind kracht geeft. Ik voelde de energie die de wind laat razen door mijn binnenste razen. Ik weet niet of iedereen kan voelen wat ik ervaar, maar iets in me zegt van wel, iets zegt me dat de meeste van ons alleen ver weg staan van dit.

Hoe komt het dat we hier zo ver vandaan staan?

Ja.. Hoe zijn we daar terecht gekomen? Zo ver weg van de natuur, zo ver van onze natuur. Ik kan alleen maar delen wat ik ervaar en waar ik vandaan kom. De rest is speculatie, filosofie, theorie. Ik dacht altijd iets te moeten zijn, de vraag van wat ik wilde zijn leek allang verdwenen toen ik oud genoeg was om mijn eigen keuzes te maken. Ik bewandelde het pad wat ik dacht te moeten bewandelen, onwetend dat er voor ieder van ons een uniek pad te bewandelen is. Ik rende over de snelweg van de maatschappij, zoals de meeste van ons. Vechtend tegen mijn natuur om te voldoen aan een ideaal van extrovert zijn, succesvol zijn in het verkrijgen van status en goedkeuring. We denken van alles te moeten en dit is onze sturende kracht in het leven geworden. We hebben onszelf een slaaf van onze eigen mind gemaakt en zijn daarbij vergeten wie we echt zijn van binnen. We denken van alles te moeten en zijn vergeten wat we echt willen. We zijn vergeten wie en wat we zijn, we denken dat wat we zijn verteld te moeten is wat we willen. Er is een groot verschil tussen wat je denkt dat je moet en wat je echt wilt van binnen. Er ligt een kracht in verborgen die we allemaal kunnen ervaren als we ons ervoor open durven te stellen.

Maar hoe herken je het verschil, hoe weet ik wat ik echt wil en wat ik denk te moeten?

Wat je echt wilt komt voort vanuit inspiratie, het voelt natuurlijk, bijna moeiteloos. Het wil niet zeggen dat het fysiek niet zwaar kan zijn. Het wil niet zeggen dat het geen tijd en energie kost wat je wilt bereiken. Het verschil zit erin dat wanneer je doet wat je echt wilt, dat heel je wezen erin meewerkt. Omstandigheden komen samen om je te ondersteunen in het verwezenlijken van wat het is dat je wilt. Er komt een bepaalde mentale helderheid bij kijken. Een stroom van inspiratie vervult je van waaruit een beeld zich vormt van wat het is dat je wilt en wat het is waar je voor werkt. Het is een duidelijk gevoel van richting door het leven. Zoals ik zei kan ik alleen mijn ervaring delen, iedereen is uniek en ervaart alles op zijn eigen manier. Maar voor mij voelt het alsof er iets door me heen werkt als ik mijn pad volg. Ik observeer hoe hetgeen wat door me heenstroomt tot uiting komt in wat ik doe. En zodra ik van die natuur afwijk voelt het alsof ik iets probeer te forceren. Het voelt dan weer alsof ik tegen de natuur in ga, alsof ik in gevecht ben met mijn eigen natuur en dan voel ik frustratie, zelfs woede als ik dit doorzet. En ik zie en voel heel erg veel woede in de mensen om me heen. Het is zo zonde om je energie verkeerd te besteden en te blijven voldoen aan een ideaal wat niet vanuit jezelf komt.

Wat is het ideaal?

Extrovert, altijd vrolijk en spontaan, energiek en succesvol in de zin van geld, status en macht. Dat is het ideaal wat ons voorgehouden wordt en in stand gehouden wordt door generaties van mensen die zo opgevoed zijn om ons heen. En voor sommige mensen voelt dit waarschijnlijk ook echt goed, van binnen en van buiten, maar niet voor ons allemaal. We verdringen veel van wat we denken niet te mogen zijn. Ik herken mezelf in termen als introvert en hoog sensitief, dit is hoe mijn mind functioneert. Ik neem dingen diep in me op, ik ben me bewust van subtielere lagen, ik voel en zie dingen waar veel mensen slechts een fractie van meekrijgen. Ik kan niet mee op het tempo van de wereld om me heen. Ik heb lang geprobeerd te voldoen aan wat ik dacht te moeten zijn, maar op een gegeven moment voelde ik een vonk van mijn eigen natuur. Ik maakte een keuze vanuit mijn eigen willen en dit veroorzaakte een sneeuwbal effect. Wat ik dacht te moeten begon zijn kracht te verliezen en mijn natuurlijke wil begon de overhand te nemen. Ik ben in de afgelopen jaren dichter bij mijn natuur gekomen door me over te geven aan wat er van binnen in me aan het gebeuren was. Zodra je de strijd loslaat en hiermee alles wat je denkt te moeten zijn kom je vanzelf terug in balans, op de plek waar je pad ligt. Zo werkt de natuur, en wij zijn een deel van die natuur. Het stroomt door je heen, om je heen, het is overal. Als je mediteert brengt je mind zichzelf terug in balans, wanneer je vast brengt je lichaam zichzelf terug in balans, als je loslaat wat je denkt te moeten, komt je leven terug in balans. Er komt weer een flow van interesse, een bepaalde wilskracht met een duidelijk gevoel van richting naar boven die we allemaal hebben van binnen.

Het verschil tussen moeten en willen

Besef dat je helemaal niks moet, letterlijk niks, echt helemaal niks. Er is maar één vraag: ‘wat wil ik?’. We mogen alles, jij mag alles. Vaak staat wat je denkt te moeten het mogen in de weg. Wat je mag is verdrongen door een hele berg van moetens. Niemand vraagt zichzelf af wat mag, we denken vanuit wat moet. Ik dacht vegan te moeten zijn, het was een ideaal wat me was aangeleerd verpakt in mooie redenen die ik had opgenomen vanuit docu’s die ik zag en mensen op social media. Een mooi zaadje, maar ik maakte daar een moeten van, omdat ik dacht dat ik perfect moest zijn. Op het moment dat ik dit inzag heb ik dit ideaal losgelaten. Ik was op reis en in de perfecte positie om alles los te kunnen laten wat ik dacht te moeten zijn. Niemand die ik kende was er om het te zien. Ik was helemaal alleen, zonder imago om aan te voldoen. Ik probeerde weer eens kip, om daarna te beseffen dat ik het echt niet meer wilde. Ik begon weer met roken, om daarna te beseffen dat ik het echt niet meer wilde. En zo nog veel meer dingen. Ik deed niks meer omdat ik het wel of niet dacht te mogen. Alles mag, niks moet. Dus wat wil ik? Dat is waar het om gaat en dan komt alles wat je doet vanuit iets veel krachtigers. Ik wil me goed voelen. Ik wil voldoening voelen. Ik wil me mezelf voelen. Ik wil mijn ‘zelf’ voelen. Ik wil mijn natuur ervaren. Ik wil het pad bewandelen wat voor mij natuurlijk voelt. Ik heb geleerd te volgen wat voelt als ‘willen’, ik heb geleerd om los te laten wat voelt als ‘moeten’. Ik moet niks, ik mag alles.

Hoe weet je wat het juiste pad is?

Ik voel frustratie zodra ik me laat misleiden door wat ik denk te moeten, alles lijkt me tegen te gaan werken. Zodra ik dit dan observeer wordt het me duidelijk wat de redenen zijn voor wat ik doe en kan ik het loslaten. Ik ben erop gaan vertrouwen dat ik altijd vanzelf weer met twee voeten op mijn eigen pad beland en dat er vanzelf weer een moment komt dat ik het met twee schouders breed kan bewandelen. Soms duurt het even voor ik weer met mijn hele wezen terug ben op mijn eigen pad. Maar ik weet dat ik daar altijd weer op terugval als ik durf los te laten wat ik denk te moeten. In het begin voelde dat eng. Maar ik voel steeds meer kracht in de voetstappen die ik zet op mijn pad. Ik voel steeds minder dingen aan me trekken, ik voel me steeds vrijer. Dit voelt fysiek goed, de spanning neemt af en de rust neemt toe. Het maakt me steeds zelfverzekerder zonder hier iets externs voor nodig te hebben en ik ervaar een bepaalde kalmte gevuld met energie over me heen komen. Alsof ik zij aan zij sta met iets groters en dat voelt goed. Ik zeg eerlijk, het is niet altijd makkelijk om je eigen pad terug te vinden, het kan soms zwaar zijn. Maar je bent niet alleen, ik ben hier, er zijn meer mensen die door soortgelijke dingen heengaan. En er is iets groters wat ons allemaal omarmt. Onthoud één ding: ‘niks moet, alles mag’. Dan kom je vanzelf terug bij de essentie van jezelf. Alles gaat voorbij en je bent sterker dan je denkt. Je mag jezelf zijn, dan ben je op je mooist. Alles mag, niks moet.

Live, love, shine,

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Alles mag, niks moet.”