Body, Mind & Soul.

7 dagen zonder eten.. mijn ervaring met vasten

De afgelopen zeven dagen heb ik volledig doorgebracht zonder iets van eten in mijn mond te stoppen. Waar haal je dan je energie vandaan? Hoe blijf je op gewicht? Dat waren onder andere vragen die ik veel kreeg. Lees verder en ik vertel het je allemaal.

Wat is vasten?

Vasten wordt vertaald als jezelf geheel of gedeeltelijk onthouden van bepaalde dingen. Al kan deze uitleg wat verwarrend zijn want de term water vasten heeft als betekenis dat je alleen water drinkt. De letterlijke vertaling van het originele woord is misschien beter. ‘To fast’ betekend ‘to hold on to’, iets volhouden voor een bepaalde periode. Dus met zeven dagen water vasten bedoel ik dan om vol te houden zeven dagen alleen op water te leven. Dit heb ik dus gedaan en van die zeven dagen heb ik drie dagen droog gevast, waarbij ik helemaal niets tot me nam, ook geen water. Je kunt dus vasten van eten, van eten én drinken, maar ook bijvoorbeeld van je telefoon of elke soort media, whatever you like.

Waarom zou je vasten?

Dat is een goede vraag die ik ook regelmatig kreeg van de mensen om me heen. Vasten heeft een hoop voordelen. Ik ken mensen die vasten om vet te verliezen, en wat je ook leest in de ‘fit community’ van tegenwoordig, dat werkt beter dan de hele dag door kleine beetjes eten. Je geeft je lichaam de tijd en ruimte om een soort van grote schoonmaak te houden van binnen. Dingen waar het in ons klokje-rond-eetpatroon van ontbijt tot de laatste avondsnack toe maar weinig kans voor krijgt.

Maar je spijsvertering zorgt hier toch allemaal voor?

Dit zorgt er inderdaad voor dat wat je eet verteerd wordt, maar dat wil niet zeggen dat het optimaal functioneert. Als je elke dag de hele dag door eet, zoals ik zelf altijd deed, dan gaat dat vanzelf problemen opleveren. ‘Maar je bent toch niet dik?’ kreeg ik dan meestal naar mijn hoofd geslingerd. Dat klopt, maar dag wil niet zeggen dat er van binnen niks mis is. Ik had mezelf wijsgemaakt dat het goed voor me was om de hele dag door extreem veel te eten, dan zou ik een groot en gespierd lichaam krijgen. Ik sloeg daar zo in door dat ik op een gegeven moment mezelf dwong om extreme aantallen calorieën naar binnen te werken en me daarbij zo slecht voelde dat ik voor het eerst ging nadenken voor wie ik dit eigenlijk allemaal deed. Ik voelde een shift in mezelf van een lichaam voor de buitenwereld naar beter zorgen voor mijn lichaam, het enige voertuig wat ik heb dit leven, mijn huis zou je kunnen zeggen.

Hoe kwam je er dan achter dat er van binnen iets mis was?

Toen ik bewuster begon te eten merkte ik op dat levende hele voeding me een veel beter gevoel en meer mentale helderheid gaf dan alle bewerkte voeding. Ik begon meer plantaardig te eten en vanzelf wilde ik minder dierlijke producten in mijn lijf stoppen. Ik kwam uit bij ‘intermittent fasting’ en maakte hier een levensstijl van. Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je gedeeltelijk vast, zoals bijvoorbeeld de ramadan waarbij alleen gegeten wordt tijdens zonsondergang en gedurende de dag onthouden wordt van eten en drinken. Dit zou ‘intermittent dry fasting’ genoemd kunnen worden. Ik dronk dan wel water, thee en wat koffie, maar ik at niet gedurende een deel van de dag. Ik begon met het overslaan van het ontbijt, waarbij ik dan om twaalf uur begon met eten. De lunch werd mijn ontbijt (breakfast = break fast = breken van het vasten). In het begin was dit redelijk zwaar. Ik had veel hongergevoelens, maar als ik deze leerde te observeren door ze gewoon te laten zijn, dan borrelde ze vanzelf ook weer weg. Ik kwam erachter dat al deze ‘honger’ gevoelens eigenlijk mijn darmen waren die eindelijk eens aan de schoonmaak konden beginnen en wat ik verder voelde emoties waren. Emoties die ik had verstopt onder het gedrag van emotie eten, waarbij ik elke emotie die ik voelde ben gaan associeren met een gevoel van honger en dus onbewust eigenlijk een eetverslaving creëerde om niet te hoeven voelen. Dit hebben de meeste mensen waarschijnlijk in onze cultuur. De kracht is om daar doorheen te durven gaan en uit te vinden wat die vrijheid erachter je kan bieden.

Wat voor vrijheid bedoel je daarmee?

Nadat ik door deze emoties heenging kon ik met steeds meer helderheid en energie aan mijn dagen beginnen. Het begon zelfs fijn te voelen als ik wist dat mijn lichaam zich aan het schoonmaken was van binnen. Bovendien kreeg ik meer tijd beschikbaar omdat ik niet aan eten hoefde te denken gedurende de ochtend. Meer tijd, energie en helderheid voelt voor mij als meer vrijheid. Maar het voelde ook alsof ik mijn mind en lichaam steeds meer aan het bevrijden was. Meer helderheid bracht me beter inzicht in mijn mind, verbeterde mijn meditaties. Het zorgde ervoor dat ik bewuster in het moment kon genieten van de mooie dingen om me heen, mijn geheugen werd beter en ik voelde me van nature steeds positiever worden. Ik kreeg steeds sterker de drang om zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen, om zo lang mogelijk sterk en gezond van het leven te kunnen genieten. Veel mensen gebruiken dat ze ouder worden vaak als excuus, eerlijk gezegd voelen bij mij de afgelopen jaren alleen maar als vooruitgang.

In het kort de voordelen van vasten

Er zijn een aantal artsen geweest zoals Arnold Ehret en Andreas Michalsen die veel onderzoek hebben gedaan naar de effecten van vasten. Er is aangetoond dat veel van onze westerse ziektes die als chronisch of fataal gezien worden opgelost kunnen worden. Ziektes zoals asthma, diabetes, Krohn, veel vormen van kanker, hart-, en vaatziektes en ga zo maar door zijn allemaal onder goede begeleiding van artsen genezen in mensen die daadwerkelijk bereid waren om hun leefstijl te veranderen en hierbij ook met periode’s te gaan vasten. Het lichaam begint met het schoonmaken van de darmen en het zal na verloop van tijd steeds meer energie en ruimte krijgen om andere delen van het lichaam schoon te gaan maken. Als een sneeuwbaleffect hebben we het vervuild laten worden en zo wordt het andersom ook weer schoongemaakt. Van de darmen, de maag, lever, de nieren en de klieren tot aan de bloedvaten, het hart en de longen. Zelfs de hersenen en het zenuwstelsel herstellen en raken weer meer in balans hierdoor omdat het allemaal verbonden is en nauw met elkaar samenwerkt. Het maakt je lichaam fysiek schoon van opstoppingen en slijmophopingen, dit lost de ontstekingen in het lichaam op en zorgt ervoor dat blokkades, zowel fysiek als later ook energetisch zullen oplossen en weer vrij kunnen gaan stromen. Je laat hierbij oude emoties los, ingeroeste negatieve denkbeelden en gedachtegangen. Het maakt je op elk oppervlak een meer vrij persoon. Het zorgt voor meer zelfverzekerdheid en een gevoel van gewoon lekker in je vel zitten is iets wat mij persoonlijk zoveel goed doet en rust bied.

Mijn ervaring met vasten

Ik ben dus begonnen met intermittent fasting, waarbij ik het tijdvak van vasten steeds een klein beetje vergrootte. Ik begon hier zo’n drie jaar geleden mee. Van beginnen met eten om twaalf uur is dat steeds meer richting het eind van de middag of begin van de avond gegaan. Ook stop ik eerder met eten nu, waardoor ik beter en ook eerder in slaap val. Ik eet nu op werkdagen vaak vanaf het moment dat ik thuiskom rond half zeven tot een uur of negen. En op vrije dagen vanaf een uur of half vijf tot acht. Ik ben hier flexibel in voor mezelf omdat perfectie een killer is en ik heb ervaren dat mezelf teveel pushen averechts werkt, alles in balans. Ik heb ooit eens meegedaan met de ramadan en met Ashana, een vriendin van me heb ik weleens een hele dag gevast. In India heb ik met Roberto, een vriend die ik tijdens mijn reis heb ontmoet, samen één dag gevast, gevolgd door twee dagen met een paar sapjes en vier dagen fruit. Hier ontstond dan ook echt mijn interesse verder in periode’s van vasten. Ik ervaarde tijdens mijn meditaties verhalen in de vorm van herinneringen die op een bepaalde volgorde aan me afgespeeld leken te worden, waardoor ik inzichten kreeg en dingen los kon laten. Ik voelde fysiek dingen loskomen uit mijn buik en met kleine beetje ervaarde ik meer ontspanning in de rest van mijn lijf. Het is superfijn om het samen met iemand te doen in de juiste omgeving, zeker als je hiermee begint. De keer erna was ik alleen, maar genoot wel van de laatste weekjes in India aan het strand van Goa. Ik heb daar drie dagen gevast, waarvan anderhalve dag zonder water, gevolgd door twee dagen met sapjes, één dag alleen blauwe druiven, één dag fruit en toen ben ik een tijdje rauwe voeding blijven eten. Ik nam nog een aantal massages aan het strand en genoot elke dag van de warme zon en het zoute water. Ik ervaarde hier ook weer van release van bepaalde angsten en meer ontspanning. Tijdens een van de laatste dagen van het vasten had ik zelfs een bijzondere ontmoeting met dolfijnen toen ik aan het zwemmen was in de zee.

Ups en downs

Tijdens de periode’s van volledig vasten ging ik door ups en downs. Sommige momenten voelde ik me superkut en wist niet eens waarom, maar mijn gevoel zei dat het er allemaal al zat en door het gewoon te observeren vanzelf weer zou verdwijnen. Dingen die weggestopt zitten, soms al bijna ons hele leven lang krijgen de kans om gehoord te worden en komen voorzichtig naar de oppervlakte gedreven. Voel, ervaar wat er komt, je hoeft het echt niet allemaal te gaan analyseren en er een verhaal aan te hangen van wat je denkt dat het is. Het is belangrijker dat het er gewoon mag zijn, als het je wikt vertellen wat het is dan komt dat vanzelf zoals ik het verhaal kreeg te zien in de vorm van herinneringen waar ik doorheen ging.

Het is fysiek, mentaal en spiritueel

Tijdens de eerstvolgende vastenperiode daarna in Nederland van drie dagen droog vasten, één dag water en twee dagen met enkele sapjes, gevolgd door een dag blauwe druiven en een dag van alleen fruit had ik weer een bijzondere ervaring. Het borrelen van de darmen, het beetje bij beetje verdwijnen van de spierspanning en het gevoel van rust en ontspanning wat hieruit volgt vond ik al bijzonder. Toen ik tijdens één van de laatste nachten van het vasten in bed lag voelde ik wat rommelen in mijn buik en voelde een soort van knoop loskomen links onderaan. Er kwam een extreem gevoel van angst over me heen. Het voelde alsof er een demoon in het donker schuilde en ik herinnerde me mezelf weer als kleine jongen die zich samentrok uit angst in bed onder de dekens. De angst werd een gevoel wat ik observeerde en ik viel geleidelijk rustig aan in een ontspanning van diepe slaap. Deze weggestopte angst zat daar dus fysiek als spierspanning onder in mijn buik. Dit is ook iets waar ik altijd last van heb gehad, vroeger dacht de fysiotherapeut dat ik scheven bekken en ruggengraat had, maar het was mijn buik die zich samentrok. Ik vind het heel bijzonder te ervaren dat veel dingen die ik altijd heb meegedragen, fysiek, mentaal en spiritueel allemaal stukje bij beetje oplossen met een betere leefstijl van beweging, ontspanning, meditatie, betere voeding en vooral periode’s van vasten voelen nu echt als een katalysator om door dingen heen te gaan.

Zeven dagen vasten

Afgelopen zeven dagen heb ik gevast met alleen water, waarvan ik drie dagen heb droog gevast. Mijn lichaam went steeds meer en heeft al het een en ander kunnen schoonmaken. De functies van het lichaam lijken te optimaliseren en ik vond het vooral bijzonder om te ervaren hoeveel energie ik nog had zonder voeding. Ik begon met een dag waarbij ik alleen maar fruit at, zodat mijn darmen alvast grotendeels leeggemaakt waren. De eerste drie dagen dronk ik water en voelde me energiek en helder. Ik fietste nog steeds dagelijks 35 kilometer naar mijn werk en had werkdagen van tien tot elf uur. Ik deed nog steeds push ups en squats toen ik thuiskwam en dit was niet eens zwaarder dan normaal. Ik hoorde gefladder van vleugels alsof vogels langs mijn oor vlogen en hoorde de pootjes landen op de gebouwen waar ze op landde, terwijl dit toch allemaal zo’n vijf a zes meter boven me afspeelde. Ik kon dingen ruiken die ik nog nooit had opgemerkt, mijn zintuigen leken extra kracht te hebben gekregen. Al zal dat vast ook wel iets met mijn HSP te maken hebben.. De vierde dag begon ik aan mijn drie dagen droog vasten en toen had ik het zwaar. De eerste dag moest ik nog werken en elke beweging moest ik met volledige aandacht doen, handeling voor handeling, alles voelde zwaar. Ik heb er nog nooit zolang over gedaan om naar huis te fietsen en toen ik nog een paar kilometer moest ben ik ergens nog even languit neergeploft op een grasveldje. De dagen erna was ik vrij en heb ik op wat wandelen na niet veel uitgevoerd, ups en downs ervaren en er gebeurde veel in de linkerkant van mijn buik, waar ik normaal gesproken de meeste spanning ervaar. Aan het einde van de derde dag dronk ik weer water en had al snel weer energie. De dag erna heb ik weer een hele dag gewerkt en in de avond mezelf beloond om de zeven dagen vasten af te sluiten met een sapje van bananen en citroen, een heerlijke lange douche en een stevige bak fruit. Wat in de afgelopen periode had lopen rommelen in mijn darmen kwam er nu allemaal uit. Wie weet hoelang het daar al zat verstopt.

Ik ervaar dat vasten veel goeds doet voor me. Het zorgt ervoor dat mijn lichaam zichzelf steeds meer optimaliseert waardoor het minder nodig lijkt te hebben om meer te kunnen leveren. Zoals ik al zei heb ik tegenwoordig niet eens het gevoel dat ik jaren ouder wordt, maar juist jaren rijker wordt. Ik ervaar meer vrijheid op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. Meer kracht, meer helderheid, een zelfverzekerd gevoel zonder daarvoor iets nodig te hebben buiten mezelf en allerbelangrijkst een gevoel van lekker in mijn lijf te zitten met steeds meer rust en ontspanning. Ik ben van plan om vasten erin te houden, elk seizoen wil ik dan ook een periode van vasten inlassen. Als lichaamsnerd vind ik het interessant om te experimenteren en zal de volgende keer waarschijnlijk een dag of tien gaan vasten. Intermittent fasting houdt ik er in en ga hier waarschijnlijk langzaamaan ook droog vasten van maken. Al met al hou ik nog steeds van lekker eten en zal dus ook blijven genieten van heerlijke creaties in de late uurtjes van de dag. Ook als ik uitgenodigd wordt om te gaan lunchen met iemand dan maak ik hier maar al te graag een uitzondering voor. Het gaat bij mij om de lange termijn. Ik doe het voor mezelf en niet omdat ik iets te bewijzen heb. Voor mij draait het om balans en hoe ik me daarbij voel. Heb jij ervaring met vasten? Deel het! Heb je vragen of zou je meer willen weten over vasten of andere onderwerpen? Stuur me dan gerust een berichtje.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *