Body, Mind & Soul.

5 dingen die mij de afgelopen jaren dichter bij mezelf hebben gebracht

Als ik een moment zou moeten benoemen wat mijn ontwaking – zoals het vaak mooi genoemd wordt – in werking heeft gezet, dan denk ik aan eind 2012, je weet wel toen de wereld zou vergaan. Ik besefte ineens dat ik al jaren, maar dan ook jarenlang in een cyclus zat die me niet verder hielp in het leven en eerder zelfdestructief was. Ik ging van relatie naar relatie, was aan het werk of zat aan de alcohol, en dat het liefst de hele dag met een sigaret in mijn hand. Begin 2013 was het moment dat ik iets deed met dit inzicht en begon ik dingen anders te doen.

Lichaamsbeweging

Ik nam een abonnement op de sportschool en heb dan ook iets van vijf jaar lang fanatiek aan krachttraining gedaan. Ondertussen doe ik hele andere dingen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de keuze om toen de sportschool in te duiken – wat toen ook erg goed voelde – ertoe heeft geleid dat ik nu doe wat ik doe. Ik heb anderhalf jaar aan yoga gedaan, ik heb gebokst, ik ben gaan hardlopen, wandelen in de natuur, fietsen, boulderen, een hele lijst. En wat ik nu doe is vooral een combinatie van alles wat ik van die dingen heb geleerd. Het is vooral wat voor mij fijn voelt om te doen op dit moment, met de kennis dat alles altijd veranderd en dat dit meer dan okee is. Sterker nog, ik ervaar verandering als vooruitgang en groei met mijn hele wezen door me niet te blijven vastklampen aan dingen, maar door te flowen met alles wat komt en gaat. Doe wat fijn voelt, volg je interesse in dingen en ben niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Het leven is een ontdekkingsreis op alle gebieden.

Voeding

Nadat ik begonnen was met krachttraining volgde al snel mijn interesse in voeding. Een innerlijke nerd in mezelf werd geactiveerd en ik begon onderzoek te doen in voeding en kwam al snel uit bij de holistische kijk op gezondheid, waar voeding een groot onderdeel van bleek te zijn. In het begin las ik veel wetenschappelijke artikelen, boeken van artsen en gezondheidsexperts, en heb ik talloze video’s en documentaires gekeken. Ondertussen zo’n zeven jaar later is het meer experimenteren en observeren dan informatie is die mijn aandacht trekt. Ik ben steeds bewuster gaan eten. Niet omdat ik vind dat dit moet, maar omdat ik het wil, omdat ik het interessant vind wat voeding met me doet en om te ontdekken wat het potentieel van mijn lichaam is als ik ernaar leer te luisteren. Door ernaar te leren luisteren wordt je er vanzelf steeds gevoeliger voor. Vanzelf ga je voelen wat wel en niet goed is voor je lijf en je smaakpapillen veranderen, je gaat subtielere dingen proeven dan alleen suikers en zout. We weten zelf allemaal wat het beste voor ons is, we zijn tenslotte geboren met een unieke handleiding genaamd intuïtie. Ik kan je tips en advies geven wat voor mij het beste werkt, en waarschijnlijk werken dingen zoals meer levende, hele plantaardige voeding eten voor de meeste mensen zeker, maar met welke stappen je daar komt en wat voor jou echt werkt daar kom je pas echt achter door te leren luisteren naar je lichaam. Voel, observeer en experimenteer. Maak fouten, leer ervan en uiteindelijk weet je precies wat jouw lichaam wel en niet nodig heeft.

Meditatie

Nadat voeding en lichaamsbeweging vaste onderdelen van mijn leven waren geworden en zich vanzelf bleven ontwikkelen door een flow van interesses die ik was begonnen te volgen kwam ik uit bij psychologie, spiritualiteit en kreeg ik sterk het gevoel om me te verdiepen in meditatie. Dat beloofde veel, maar nu nog in de praktijk brengen natuurlijk. Ik weet nog goed hoe moeizaam het me afging om gewoon even te gaan zitten op een kussen om vervolgens niks te doen. Niks doen, dat was iets waar ik geen ervaring mee had. Ontspannen was voor mij een sigaret roken, films kijken, eten, drinken, en dat het liefst allemaal tegelijk. Niks doen was ongemakkelijk, ik werd er rusteloos van en mijn hoofd kwam dan ook in het begin in die tijd dat ik mijn ogen even besloot dicht te doen met duizenden excuses om ermee te stoppen. ‘Misschien had ik mijn timer niet goed aangezet en zou die niet afgaan.’ ‘Misschien moet ik toch even kijken.’ ‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ ‘Zou dit wel echt ergens goed voor zijn?’ ‘Ik kan deze tijd nuttiger gebruiken.’ ‘Wat heb ik aan niks doen?’ ‘Wat doe ik mezelf aan?’ En dat was nog maar de bovenste laag van wat er zou gaan komen. Meditatie heeft me zoveel bewuster gemaakt van wat er allemaal op de achtergrond in mijn hoofd omging. Het heeft mijn hele kijk op het leven veranderd, sterker nog, het heeft mijn hele leven veranderd. Het heeft me rustiger, gelukkiger en een stuk wijzer gemaakt.

Mindfulness

Mindfulness, aanwezig zijn in het hier en nu, onthaasten, op je eigen tempo leven, ervaren wat er om je heen gebeurt. Geef er maar een naam aan. Ik was altijd rusteloos, gehaast en gestresst. Ook al gaf ik dit natuurlijk zelf niet toe, ik was er niet eens van bewust omdat ik dat stuk zelfbewustzijn verdoofde met drank, sigaretten, luide muziek, nagelbijten, de hele dag door eten en noem het maar op. De combinatie van gezonde inspanning, een bewuste omgang met voeding en meditatie zorgde ervoor dat ik beter ging inzien wat ik deed en vooral wat voor effect het op mijn lichaam en mind had. Ik kon steeds meer aanwezig zijn in het moment en begon te voelen waarvoor ik altijd op de vlucht was met mijn gehaaste gedrag van het ene naar het andere moment, nooit echt aanwezig in het huidige moment. Na een tijdje begon de spanning in mijn lijf af te nemen, het rusteloze gevoel werd verdraagbaar en begon ik de fluitende vogeltjes om me heen weer te horen. De natuur leek een heel nieuw kleurenspectrum aan me bloot te leggen en ik begon kansen en mogelijkheden te zien waar ik voorheen alleen risico’s en problemen zag. De kleine dingetjes in het leven werden zoveel waardevoller en de drang om grote dingen voor elkaar te forceren nam af. Kortom, leven op mijn eigen tempo doet me goed. Het brengt me zoveel meer geluk en voldoening, en dat vaak zelfs uit de dingen die altijd recht voor mijn neus hebben gestaan. Om daar te komen ben ik ook anders met mijn telefoon leren omgaan, wat denk ik best wel een groot onderdeel van mijn rusteloze gedrag was. Ik heb een jaar of vijf geleden alle meldingen uitgezet. Het enige waar ik iets van merk is als ik gebeld wordt of als er een timer of wekker afgaat die ik dus doelbewust gebruik. Ik moet bijvoorbeeld echt whatsapp openen om te zien of ik nieuwe berichten heb. Ik wordt op deze manier nooit getriggerd om te reageren op andere momenten dan dat ik er bewust voor kies om te kijken of ik nieuwe berichten heb. Vanzelf begon ik minder op social media te swipen en kies ik bewust mijn momenten waarin ik op mijn gemak met volledige aandacht mijn berichten beantwoord. Dit vonden andere mensen in het begin misschien minder leuk, maar daar wennen ze wel aan. Het gaat erom hoe ik me voel, niet hoe een ander daarover denkt. Ook gebruik ik wekkers voor als ik een afspraak heb en daarvoor mezelf moet gaan klaarmaken voor ik vertrek. Dit zorgt ervoor dat ik nooit hoef te kijken hoelaat het is en rusteloos de tijd in de gaten moet houden, ik ben heerlijk in het moment aanwezig, tot de wekker gaat en het tijd is om op mijn gemak mezelf klaar te gaan maken voor het volgende moment.

Dankbaarheid

Dit is eigenlijk vooral iets wat vanzelf is ontstaan vanuit alle bovengenoemde dingen, maar ook iets wat je jezelf bewust kunt aanleren. Door aanwezig te zijn en al het moois om je heen te erkennen creëer je een gevoel van dankbaarheid en overvloed. De fluitende vogeltjes, de warmte van de zon, de glimlach van een voorbijganger of misschien die fijne schoenen aan je voeten. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, het is oneindig, overal en altijd om je heen. Dit veranderd je hele perceptie op het leven, je creëert een mindset waarmee je een enorm gevoel van welzijn veroorzaakt en met dat gevoel trek je er ook nog eens meer van aan in je leven, want zo werkt het echt. Zet een roze bril op en je trekt mooie dingen, mensen en ervaringen aan. Bekijk de wereld door een duistere lens en het leven wordt een struggle, je trekt shit mensen aan en ervaringen worden zwaar. Realistisch zijn is niet denken hoe we geleerd worden te denken, de realiteit is dat je zelf in de hand hebt hoe je de wereld bekijkt en hiermee je eigen ervaring creëert met alles wat je hierin wel en niet uitnodigt om op je pad te komen. Zelfs als er minder leuke dingen op je pad komen, met een betere perceptie haal je er eerder een les uit, dan dat je het werkelijk nog als negatief zal ervaren.

Op dit moment heb ik echt het gevoel dat ik mijn leven leid zoals het bedoeld is voor mij. Alles wat ik doe voelt als mijn eigen keuze en alle verantwoordelijkheden die ik draag komen daaruit voort. En zo is het voor iedereen. We zijn natuurlijk niet allemaal in dezelfde situatie op dezelfde plek in deze wereld gekomen. Maar als jij dit hier leest als iemand die net als ik in Nederland is geboren, dan moet je beseffen dat de wereld aan je voeten ligt. We zijn hier geboren met enorme voorrechten om alles te kunnen bereiken, worden wie we willen zijn en gaan waar we willen gaan. Als je klaagt over dingen, besef dan dat die dingen waar je over klaagt geen onderdeel van jouw ervaring in het leven hoeven te zijn, tenzij jij het uitnodigt in je ervaring. Die keuze ligt altijd bij jezelf. Het is misschien niet altijd makkelijk, en misschien ook niet om toe te geven dat alles uiteindelijk je eigen keuze is. Maar het nemen van die verantwoordelijkheid geeft je wel de kracht van controle over je eigen leven. De enige echte kracht die we bezitten.

Live, Love, Shine.

Mark

Spread the love with:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *